gyom


a régebbi felfogás szerint minden olyan növény, amelyet nem vetettek, hasznot nem hajt. A termesztett állományokban a faj- v. fajtaidegen egyedet is gyomnak tekintik. A gyepekben azokat a növényeket tartják gyomnak, amelyek csökkentik a fű értékét. A gyomok ált. károsak; elszívják a nedvességet, a tápanyagot, elveszik a fényt a termesztett állomány elől. Sok gyomezenkívül mérgező hatóanya¬got is tartalmaz v. tüskéivel rontja a termény, takarmány minőségét. Újabban a gyomok megítélése némiképp változott, elsősorban azért, mert több gyomról derült ki, hogy bizonyos esetekben hasznosítható, így pl. a biogazdálkodásban a zsurlót és a csalánt növényvédő tea készítésére gyűjtik, a disznóparéjt élelmezési célra, a kakaslábfüvet takarmánynak termesztik. Eszerint beszélnek abszolút és relatív gyomokról, aszerint hogy feltétlenül v. csak esetenként és helyenként károsító jellegűek. Mindezt a gyomirtás módozatának megválasztásakor kell figyelembe venni.