glikozidok


az élővilágban, főként a növényekben igen elterjedt vegyületek. Főleg monoszacharidok v. diszacharidok ún. glikozidos hidroxilcsoportja, és egy másik vegyület hidroxil- v. NH-csoportja között víz kilépésével járó reakcióban képződnek. A molekulában a nem cukorszerű alkotórész az aglikon, ez lehet N-tartalmú vegyület v. alkohol, v. fenol. Jelentős a piros és a gyapjas gyűszűvirág (Digitális purpurea L. és D. lanataÉhrh.) glikozidja a digitálisz, amit szívgyógyszerként alkalmaznak. A glikozidokhoz tartoznak a főleg a növényi sejtnedvben előf. színanyagok, a vörös és a bíbor színű antociánok; a nitrogénmentes szaponinok, ezek vízben kolloidálisan oldódnak, jelentős felületi feszültségcsökkentő hatásuk következtében habképzők, némelyikük erős méreg, a vörösvérsejteket oldja és elhalásokat okoz.