gabonák érési fokozatai


a —>gabonafélék szemtermésének az érése a tejes- v. zöldéréssel kezdődik; a szem belseje folyós, tejszerű, 40—50% vizet tartalmaz. Ekkor a növény alsó levelei elszáradtak, de a tápanyagok berakódása még javában folyik. A viasz- v. sárgaérés alatt a szemtermés víztartalma 25— 35%-ra csökken, a magbelső körömmel szétvágható, a —>keményítő bevándorlása még folyik. Teljes éréskor a tápanyagok berakódása mar befejeződött, a szem kemény, belseje üveges v. lisztes törésű, a víztartalma 20%-nál kisebb, a levelek elszáradtak. A túlérés v. holtérés a lábon hagyott növények teljes érését követő szakasz; a levél és a szár kifakul, gyakran kifehéredik, a kalász és néha a szalma is törékennyé válik, a mag víztartalma 14—16% (—>légszáraz mag), könnyen pereg, minősége romlik. Előf.-hat, hogy a kalászban a szemek eső után csírázni kezdenek, ezért fontos az időben való betakarítás.