fűfélék


a pázsitfüvek család tagjai. A termesztett fűfélék az ún. édesfüvek. Gyökérzetük bojtos. A magból gyököcske, majd rügyecske tör elő. 6-8 hetes korban a mag fölötti csíracsomón a koronagyökerek fejlődnek ki. Egyes fajok föld alatti szára, a tarack, tápanyagot is raktároz, terjeszti is a növényt. A rügyecskéből szalmaszár nő ki, amelyet bütykök tagolnak ízekre. A levélhüvely párhuzamos erezetű, nyitott; kiindulási pontjához néha fülecske és nyelvecske simul. Virágzatuk kalász v. buga. Termésük (magjuk) szemtermés; többnyire a borító virágpelyvákkal együtt kerül forgalomba. Az aljfüvek alacsonyabbak, több a levelük, jobban bírják a tiprást. A szálfüvek magasabbak, kevésbé levelesek, előbb megsínylik a taposást. A fűfélék felhasználása sokrétű: rétek, legelők telepítésére, talajtakaró keverékek, pázsitok (díszgyepek) létesítésére, állatok etetésére ált. zöldtakarmányként v. ennek tartósított formáiként hasznosítják (fűszilázs). A nemesítés részint a legalkalmasabb fajtákat állítja elő, részint a legcélszerűbb keverékek összetételét határozza meg.