forró levegős szárítás


a nagy (70—80% -os) víztartalmú szecskázott zöldtakarmányok (répa, burgonya, leveles répafej stb.) gyors szárítása. A szárításra kerülő takarmány pár percig közvetlenül érintkezik a 900°C-ú levegő—füstgáz keverékkel és párolgás útján a magas hőmérsékletű szárítóközegnek — ez alatt a rövid idő alatt — úgy adja át a nedvességét, hogy víztartalma kb. 10%-ra csökken. A forró levegős szárítás előnyei: 1. a gyors áthaladás következtében a takarmány nem pörkölődik meg; 2. a száradó anyag hőmérséklete 60 °C alatt marad, így tápanyag- és karotinvesz-tesége (—>karotinoidok) jelentéktelen (3—5%); 3. a szárított anyag nagy légsebességgel való gyors leválasztása a zöldtakarmányokban levő értékes béltartalom megőrzését teszi lehetővé; 4. a szárított termékből kiegészítő gépekkel préselvényeket, tömegtakarmány-keveréket lehet előállítani (komplettálás). A forró levegős szénaszárítók legelterjedtebb rendszere a forgódobos szárítóberendezés, hazai vonatkozásban pedig az Aradi—Ribiánszky-féle lebegtetéses gyorsszárító.