előgyomrok betegségei


fontosabb kórképek: 1. Előgyomor egyszerű emésztési zavara: lényege az élőgyomrokban (gyomor) a mikrobiol. emésztési folyamatok lassulása. Helytelen takarmányozás (nehezen emészthető, penészes, fagyott takarmány stb.) és takarmányozási technológia, hirtelen takarmányváltoztatás, egyes nyomelemek hiánya v. túlsúlya váltja ki. 2. Előgyomor-alkalózis: olyan takarmányozási hibából (sok fehérje, karbamid, frissen trágyázott szálastakarmányok nyújtása) ered, amikor az előgyomrokban az ammóniakoncentráció emelkkedik és az előgyomor-tartalom pH-énéke lúgos irányba tolódik el. 3. Előgyomor-rothadás: az élőgyomrokban olyan baktériumtörzsek szaporodnak el, amelyek a tartalom rothadását okozzák; okai: befülledt, földdel szennyezett szálastakarmány, szennyezett ivóvíz felvétele stb. 4. Előgyomor-acidózis: akkor alakul ki, ha az állat nagy mennyiségben vesz fel könnyen erjedő —>szénhidrátokat tartalmazó takarmányt. Ilyenkor sok tejsav (karbonsavak) szabadul fel az elógyomrokban és a tartalom pH-ja savas irányba tolódik el. A tejsav felszívódva acidémiát okoz (laktacidémia). 5. Előgyomor-felfúvódás: könnyen erjedő zöldtakarmányok (pillangósok stb.) felvétele után v. akkor alakul ki, ha a bendőbeli gázok elvezetése (pl. böfögés útján a nyelőcső felé) akadályozott. A gázoktól kitágult bendő nyomása a légzést és a szívműködést akadályozza és súlyos esetben az állat megfullad. 6. Átfúródásos recésgyomor- és hashártyagyulladás: az állat által felvett és a recésgyomorba került hegyes idegen tárgyak (szög, drótdarab stb.) a recésgyomor falát átfúrják, aminek következtében hashártyagyulladás alakul ki. Atova-vándorló idegen testek átfúródásos szívburokgyulladást, máskor máj-, lépgyulladást is okozhatnak. 7. Előgyomor (és oltógyomor) idegkárosodásból eredő működészavara (Hoflund-szindróma): a X. agyideg (n. vagus [váguszideg]) sérülése (agyvelő), gyulladása során alakul ki (gyakran az átfúródásos recésgyomor- és hashártyagyulladás következménye). 8. Bendő- (és oltógyomor-) elhomokosodás: földdel szennyezett takarmány felvételekor alakul ki; emésztési zavarokhoz vezet.