élelmezés-egészségügyi várakozási idő


az az időtartam napokban, amelynek az utolsó növényvédelmi kezelés és a betakarítás (szüret) között kell eltelnie, hogy a termék ne tartalmazzon a megengedettnél több növényvédőszer-maradékot (megengedett hatóanyag-maradék). A növényvédő szerek hatóanyagának bomlását nagyon sok tényező befolyásolja, így ugyanarra a készítményre vonatkozóan is az é. növénykultúráktól függően változhat még akkor is, ha egyébként a megengedett hatóanyag-maradék azonos. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő ált. kevesebb azoknál a terményeknél, amelyek élelmiszerip. feldolgozásra kerülnek. Vannak olyan felhasználási területek, ahol a növényvédelmi kezelés és a betakarítás között mindenképpen hosszú időnek kell eltelnie, ezért az élelmezés-egészségügyi várakozási idő megállapításának nincsen értelme; pl. a —>csávázószerek, a vetés előtt alkalmazandó egyes talajfertőtlenítő szerek.