egysejtfehérje (Single Cell Protein, SCP)


egysejtű szervezetek (gombák, algák, baktériumok) elszaporításával nyert mikroorganizmustest-tömeg, amelynek nagy a fehérjetartalma. Emellett ásványi anyagokat, vitaminokat, zsírokat (lipidek), szénhidrátokat is tartalmaz. Takarmányozásra, és megfelelő feldolgozás után élelmiszerként is használható. Az alapanyag igen sokféle lehet: —>kőolajszármazék kok, élelmiszerip. és mg. hulladékok, szennyvíziszap, metán (alkánok), metanol, etanol (alkoholok) stb. A 70-es években nagy érdeklődést kiváltott eljárások a vártnál lassabban terjednek, mert az előállítási folyamat nagyon energiaigényes, csak igen nagy méretű termelés esetén válik gazdaságossá. Jelenleg inkább élelmiszerip. céllal folyik a termelés. Az algákkal folyó fehérjetermelés egyes országokban (Japán, Izrael) jelentős.