ecetsav-baktériumok (Acetobacter)


pálcika alakú, egyesével élő v. láncokba rendeződött baktériumnemzetség. Gram-negatívak (—>Gram-festés.) Obligát aerob szervezetek (—>aerobiózis), tápanyagigényük változó, cukor és alkohol mellett szervetlen sókat is igényelnek, némely fajuk számára szükséges még nitrogéntartalmú szerves vegyület is. Különböző szerves vegyületeket oxidálnak szerves savakká. Alkoholtűrő képességük viszonylag nagy (6—13%-os koncentráció), de az ecetsavval (—>karbonsavak) szemben érzékenyek, tömény ecetsavoldatban szaporodásuk, valamint oxidációs tevékenységük csökken. A természetben elterjedtek, jelentősek a —>szén körforgásában és az ecet előállításában. Legismertebb faj a borban, a sörben élő és a túlérett gyümölcslevekben elterjedt ecetbaktérium (A. aceti); káros lehet, ha a bor ecetesedését okozza. (—>ecetsavas erjedés)