cukorrépaszeletet


a cukorgyártás egyik mellékterméke, amely fejőstehenek, hízó marhák és sertések takarmányaként hasznosítható. A felszeletelt és kilúgozott répából visszamaradt nyers cukorrépaszeletet kétszeri préseléssel teszik alkalmassá silózásra v. vermekben való tárolásra. Ez a cukorrépaszelet 0,89% fehérjét, 0,05% nyerszsírt, 6,32% nitrogénmentes kivonható anyagot és 2,39% nyersrostot tartalmaz. A fejősteheneknek 20—30 kg, a hízó marhának 20—40 kg friss szelet adható naponta. A kilúgozott szeletet füstgázokkal közvetlen érintkezésbe hozva nedvességének nagyobb részét elveszti, és szárított cukorrépaszelet keletkezik, ennek előnye, hogy jobban szállítható és tárolható. Összetétele 6,5—8,3% nyersfehérje, 0,7% nyerszsír, 52,7—65,6% nitrogénmentes kivonható anyag, 18—23% nyersrost, hamu és víz; további előnye, hogy a szárított c. különböző tápanyagokkal dúsítható (karbamid, melasz, ásványi anyag, vitaminok) és brikettálható.