Miért és hogyan termessz kertedben árvacsalánt? – Szakértőnk tippjei!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az árvacsalán egy fantasztikus és nagyon sokoldalú növény, ami sajnos nagyon kevés figyelmet kap. Cikkemet éppen ezért írtam most meg, remélem, hogy sikerül megismertetnem veletek az árvacsalánt és bízok abban is, hogy belevágtok a termesztésébe! 

Az árvacsalánnal (Lamium purpureum) számtalan alkalommal találkozhattál már a szabadban, habár a legtöbbször valószínűleg szimplán elsétáltál mellette. Ha csak egy kicsit is odafigyelsz azonban, valószínűleg többet látsz majd belőle, mint gondolod! A mentafélék családjába tartozó árvacsalán egy Európában és Ázsiában őshonos növényfaj, de egy jó ideje Észak-Amerikában is fellelhető már.

Kinézete jellegzetes, és könnyedén felismerhető, neve azonban csalóka, ugyanis virágai sokkal inkább lilák vagy rózsaszínek, mint pirosak. Levelei pelyhesek és ásóalakúak. Érdekesség, hogy az angolban lila „halálcsalánként” emlegetik a csalánokhoz való hasonlósága miatt, habár semmi köze nincs hozzájuk, és egyáltalán nem is szúr. De miért érdemes foglalkozni az árvacsalánnal? Íme négy nyomós indok!

Az árvacsalán egy ehető zöldség

Az árvacsalán minden része ehető. Annak ellenére, hogy a mentafélék családjának tagja, nincs menta íze – inkább enyhén fű- és virágszerű, lila részei pedig kissé édeskések is lehetnek. Közel semleges íze miatt remek kiegészítő friss salátákba, levesekbe, és még turmixokba is, továbbá tea is főzhető belőle. Lényegében hasonlóképpen használhatod fel, mint a legtöbb leveles zöldséget. Ajánlott turmix részeként fogyasztani, valamilyen édes gyümölccsel összekeverve, de teaként is részesülhetsz jótékony hatásaiból. Érdemes azonban észben tartani, hogy nagyobb mennyiségben hashajtó hatása van, ami bizonyos esetekben még hasznos is lehet.

Az árvacsalán rendkívül tápláló

Az árvacsalán egy nagyon egészséges, tápláló növény. Tele van vitaminokkal (különösen C-vitaminnal), illetve vasat és rostokat is tartalmaz. Magvai olaja tele van hatékony antioxidánsokkal is. 

Az árvacsalán előnyére válik a méheknek is

A méhek különösen kedvelik az árvacsalánt. Ez a gyógynövény fontos szerepet játszik  e szorgos rovarok életében, ugyanis nem csak jobban kedvelik sok más növénynél, hanem az elsők között is virágzik tavasszal. Enyhébb éghajlatokon még a téli hónapokban is felelhető és hozzáférhető a méhek számára. A következő oldalon mindent elmondok nektek az árvacsalán termesztéséről, gondozásáról, érdemes lapozni egyet és továbbra is velem tartani! 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

További cikkek ebben a témában
Növénytermesztés

Tovább a Lexikonhoz

bunda belszerkezete

a bundának az elemi-, a kötő- és fátyolszálak, ill. a belőlük felépülő pászmák és... Tovább

cickafark (Achillea)

a fészkesek családjának a csövesvirágúak alcsaládjába tartozó nemzetség. Legelterjedtebb... Tovább

Tovább a lexikonra