Aranygaluska vaníliasodóval – eszméletlen puha!

NA

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ez egy nagyon kellemes kelt tészta, amit kiszaggatunk, olvasztott vajban, valamint cukros- dió keverékében meghempergetjük, majd megsütjük és sűrű vanílasodóval öntjük le tálalás előtt. Feltétlenül készítsétek el, ha szeretitek a diót. Mandulával is nagyon finom! De akár plusz baracklekvár is mehet a tészták közé.

Aranygaluska vanílasodóval

Az aranygaluska eredete évszázadokra nyúlik vissza a magyar konyha mély rejtelmeibe. A pontos eredet nem teljesen ismert, de azt tudjuk, hogy hagyományosan ünnepek alkalmával készül. Az aranygaluskát többnyire karácsonykor, húsvétkor vagy más ünnepi alkalmakkor szolgálják fel, és családi összejöveteleken is gyakran asztalra kerül.

Az aranygaluska készítésekor a tészta apró gombócokra formázódik, majd aranysárgára sütik, és végül vaníliasodóval öntözik le. Az így elkészített étel nemcsak lenyűgöző ízekkel, hanem elképesztő látvánnyal is szolgál. A kicsi, aranybarna gombócok mindegyike külön édes meglepetés, és amikor összetalálkozik a gazdag vaníliasodóval, valódi csemege születik.

ARANYGALUSKA VANÍLIASODÓVAL: HOZZÁVALÓK

24-26 cm átmérőjű formához, de tepsi, jénai /kerámia edény is tökéletes! 

•    350 g finomliszt 
•    1 db tojás
•     1,5 dl tej 
•    20 g friss élesztő 
•    50 g cukor 
•    40 g vaj *
•    1 citrom héja
•    vaníliás cukor/kivonat

Az összeállításhoz:


•    180 g darált dió 
•    120 g cukor 
•    180 g vaj 

Vaníliasodó 


•    6 dl tej 
•    3 tojássárgája 
•    120 g cukor 
•    10 g kukoricakeményítő vagy Liszt 
•    Fél vaníliarúd magjai, vagy kivonat, vaníliás cukor

Aranygaluska vaníliasodóval: így készül!

  1. A tejet langyosra melegítjük, majd hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot. Hagyjuk pihenni 10 percig, amíg az élesztő feloldódik.
  2. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a reszelt citromot, a sót és a vanília kivonatot. Adjuk hozzá a tojást és az élesztős tejet, majd gyúrjuk össze az egészet egy sima tésztává.
  3. Adjuk hozzá a vajat apránként, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
  4. Borítsuk a tésztát egy tálba, fedjük le egy kendővel, és hagyjuk pihenni legalább egy órán keresztül, amíg a tészta megkétszerezi a méretét.
  5. Amikor a tészta készen van, formáljunk belőle kis gombócokat.
  6. Süssük őket előmelegített sütőben 180°C-on, amíg szép aranysárgák lesznek.
  7. Közben készítsük el a vaníliasodót a csomagoláson található utasítások szerint.
  8. Amikor az aranygaluskák készen vannak, öntsük le őket bőséges mennyiségű vaníliasodóval.
  9. Ha szeretnénk, megszórhatjuk apróra vágott dióval vagy mogyoróval is.
  10. Tálaljuk az aranygaluskát melegen, hogy a vaníliasodóval együtt igazi kulináris élményt nyújtson.

Kedvenc őszi édességem: az aranygaluska vaníliasodóval

Az aranygaluska vaníliasodóval való tálalása igazi ízorgiát ígér, és biztosan elvarázsolja azokat, akiknek a kóstolásra kerül sor. Ez az étel nemcsak finom, hanem a hagyomány és a családi összetartozás érzését is hozza magával, amelyek az ünnepek legfontosabb részei. Tehát ne habozzunk, és próbáljuk ki ezt a klasszikus magyar édességet vaníliasodóval!


 

Forrás: Bebepiskóta


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

További cikkek ebben a témában
Érdekességek

Tovább a Lexikonhoz

teljes trágya

Olyan trágyaszer,amely a növény számára szükséges valamennyi tápanyagot tartalmazza.Ilyen... Tovább

cukorrépa (Béta vulgáris L. provar. altissima Döll.)

a libatopfélék (Chenopodiaceae) család Béta nemzetségének Béta vulgáris L. fajához... Tovább

Tovább a lexikonra