A Brahma tyúkok bemutatása

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Tollaslábú szépségek – A Brahma tyúkok bemutatása

Szélesi Ferenc - Főkertész
Tudj meg mindent a Brahma tyúkokról

A Brahma tyúkok gondozása

Táplálkozás

Mivel méretes szárnyasok, a Brahmáknak rengeteg táplálékra van szükségük. Egyes példányok még kannibalizmushoz is folyamodhatnak, ha nem etetik őket rendesen! Éppen ezért nem ajánlott adagokra osztani a tápjukat, mint azt sok más fajtával teszik a tenyésztők. A kikeléstől egészen 18 hetes korukig a Brahmáknak jó minőségű csibetápra lesz szükségük. Amikor aztán tojókorba érnek, válts kifejezetten tojóknak összeállított tápra. Egy külön tálkába helyezz ki nekik kalciumot is, hogy tojóid igény szerint ehessenek belőle. A megfelelő etetés elengedhetetlen, ha boldog, egészséges, békés természetű Brahma tyúkokat szeretnél, jó minőségű tojásokkal és hússsal.

Élettér

Mivel a Brahmák meglehetősen nagy madarak, több helyre lesz szükségük az ólban, mint a legtöbb tyúkfajtának. Érdemes legalább 0,6 négyzetméternyi életteret biztosítani minden egyes madár számára az ólban, a kifutón pedig legalább 2-szer ennyit. A Brahmákat általában nyugodtan ki lehet engedni a szabadba is kapirgálni, hiszen a legtöbb ragadozó madár hatalmas méretük és súlyuk miatt képtelen elkapni őket. Ez a méret továbbá a mozgásban is korlátozza őket, így nincs szükséged egy 1 méternél magasabb kerítésre sem – nem fognak átrepülni felette.

hirdetes

Betegségek és egészségügyi problémák

A Brahma tyúkok szerencsére meglehetősen szívós és egészséges madarak. Egyedül a rühatkák azok, amik komolyabb problémát okozhatnak nekik, amik előszeretettel élősködnek tollas lábaikon. Tájékozódj a rühatka tüneteiről és figyelj oda ezekre, hogy időben megakadályozhasd a terjedésüket.

A tollazat karbantartása

A rossz időjárás csapzottá teheti a Brahma tyúkok lábtollait. Bizonyos esetekben annyira összesarazódhatnak, hogy maguktól nem is tudják letakarítani őket. A sár továbbá a bokáikon és lábujjaikon is összegyűlhet, amiket fogóval, vagy hosszas meleg vízbe áztatással lehet csak eltávolítani.

hirdetes

Tenyésztés

A világos és „buff” Brahmák tenyésztése viszonylag egyszerű feladat, ami közönséges mintázatuknak köszönhető. Azonban a sötét Brahmák tollazata ennél összetettebb, így komolyabb kihívást jelenthetnek. Sok tenyésztő dupla pároztatási módszert alkalmaz a sötét Brahmák vérvonalának megőrzésére.

Alternatív tyúkfajták a Brahmák helyett

Cochin

A Cochin tyúkok sokban hasonlítanak a Brahmákra. Nagyméretű, többcélú szárnyasok, habár valamivel kisebb a súlyuk. Megjelenésükben is egymásra hajaznak, még lábaik is hasonlóan tollasak, mint a Brahmáké. Természetük szintén kedves és nyugodt.

Wyandotte

A Wyandotte tyúkok szintén a nagyobb szárnyas haszonállatok közé tartoznak. Ránézésre hasonlítanak a Brahmákra, és hústermelésre is kiválóak. A kolumbiai Wyandotte tyúkok szinte egy az egyben a világos Brahma tyúkok másolatai, míg a csipkés Wyandotték a sötét Brahmákat idézik. Habár kevesebb (de jó) húst kínálnak, több tojást tojnak, mint a Brahmák.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-03

Fillérekből készíthetünk ízletes madáreleséget!

Házilag is készíthetünk madáreleséget, ez pedig sokkal jobb és olcsóbb megoldás, mint a boltban kapható madáreleség. Nézzük, hogyan készül ízletes madáreleség.

2020-11-03

A pávatartás rejtelmei – Hasznos tanácsok mindenkinek!

A pávák a fácánfélék családjának tagjai, és három különböző fajtájukat különböztetjük meg: a zöld pávákat, a kongói pávákat, illetve a kék pávákat.

2020-11-14

Olcsó és szuper ötlet – Így szántsd fel kertedet sertéseiddel!

A következő cikkből megtudhatod, hogy hogyan használhatod sertéseidet kerted felszántására, és hogy mely fajták a legideálisabbak erre a feladatra!

2020-10-15

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

A dió szüreteléséről, a dió szárításáról, valamint a dió sikeres tárolásáról fogok most beszélni nektek, nézzük, mit kell tudni a dió szárításáról és a dió tárolásáról!

2020-10-14

Így készíthetsz tartósítószer nélkül házilag almalevelet!

Almalé készítése házilag, nézzük, hogyan készíthetünk isteni finom almalevet saját kezűleg, a házi almalé elkészítésének menetét mutatjuk meg nektek!

2020-10-06

Régen még a poloska is más volt – A zöld vándorpoloska bemutatása

A zöld vándorpoloska kártétele, a zöld vándorpoloska bemutatása. Most mindent elmondunk nektek a zöld vándopoloskáról, a zöld vándorpoloska kártételéről.

2020-11-03

Édesburgonyából is készíthetünk befőttet – 3 szuper RECEPT!

Ha annyira megszeretted az édesburgonyákat, hogy saját magad is termeszteni kezdted őket kertedben, akkor könnyen lehet, hogy több termést szüreteltél, mint amennyit egyszerre fel tudsz használni. A megoldás? Tartósítsd őket, mutatom, hogyan! 

2020-11-14

CSAK ezekkel szabad etetni a madarakat! - Szakértői tanácsok mindenkinek!

A madarak etetéséről sajnos sokan nem tudnak szinte semmit, éppen ezért hoztam el nektek szakértőnk remek cikkét, melyben számtalan szuper ötlet vár mindenkit!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


takarmányrozs

a magnak termesztett ->rozs egyes fajtáit zöldtakarmány céljára szeptemberben vetik,... Tovább

hús

szűkebb értelemben a vágóállatok harántcsíkolt izomzata (izomszövet) a vele szoros... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés Érdekességek