A Brahma tyúkok bemutatása

hirdetes

Tollaslábú szépségek – A Brahma tyúkok bemutatása

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Tudj meg mindent a Brahma tyúkokról

A Brahma tyúkok gondozása

Táplálkozás

Mivel méretes szárnyasok, a Brahmáknak rengeteg táplálékra van szükségük. Egyes példányok még kannibalizmushoz is folyamodhatnak, ha nem etetik őket rendesen! Éppen ezért nem ajánlott adagokra osztani a tápjukat, mint azt sok más fajtával teszik a tenyésztők. A kikeléstől egészen 18 hetes korukig a Brahmáknak jó minőségű csibetápra lesz szükségük. Amikor aztán tojókorba érnek, válts kifejezetten tojóknak összeállított tápra. Egy külön tálkába helyezz ki nekik kalciumot is, hogy tojóid igény szerint ehessenek belőle. A megfelelő etetés elengedhetetlen, ha boldog, egészséges, békés természetű Brahma tyúkokat szeretnél, jó minőségű tojásokkal és hússsal.

Élettér

Mivel a Brahmák meglehetősen nagy madarak, több helyre lesz szükségük az ólban, mint a legtöbb tyúkfajtának. Érdemes legalább 0,6 négyzetméternyi életteret biztosítani minden egyes madár számára az ólban, a kifutón pedig legalább 2-szer ennyit. A Brahmákat általában nyugodtan ki lehet engedni a szabadba is kapirgálni, hiszen a legtöbb ragadozó madár hatalmas méretük és súlyuk miatt képtelen elkapni őket. Ez a méret továbbá a mozgásban is korlátozza őket, így nincs szükséged egy 1 méternél magasabb kerítésre sem – nem fognak átrepülni felette.

hirdetes

Betegségek és egészségügyi problémák

A Brahma tyúkok szerencsére meglehetősen szívós és egészséges madarak. Egyedül a rühatkák azok, amik komolyabb problémát okozhatnak nekik, amik előszeretettel élősködnek tollas lábaikon. Tájékozódj a rühatka tüneteiről és figyelj oda ezekre, hogy időben megakadályozhasd a terjedésüket.

A tollazat karbantartása

A rossz időjárás csapzottá teheti a Brahma tyúkok lábtollait. Bizonyos esetekben annyira összesarazódhatnak, hogy maguktól nem is tudják letakarítani őket. A sár továbbá a bokáikon és lábujjaikon is összegyűlhet, amiket fogóval, vagy hosszas meleg vízbe áztatással lehet csak eltávolítani.

hirdetes

Tenyésztés

A világos és „buff” Brahmák tenyésztése viszonylag egyszerű feladat, ami közönséges mintázatuknak köszönhető. Azonban a sötét Brahmák tollazata ennél összetettebb, így komolyabb kihívást jelenthetnek. Sok tenyésztő dupla pároztatási módszert alkalmaz a sötét Brahmák vérvonalának megőrzésére.

Alternatív tyúkfajták a Brahmák helyett

Cochin

A Cochin tyúkok sokban hasonlítanak a Brahmákra. Nagyméretű, többcélú szárnyasok, habár valamivel kisebb a súlyuk. Megjelenésükben is egymásra hajaznak, még lábaik is hasonlóan tollasak, mint a Brahmáké. Természetük szintén kedves és nyugodt.

Wyandotte

A Wyandotte tyúkok szintén a nagyobb szárnyas haszonállatok közé tartoznak. Ránézésre hasonlítanak a Brahmákra, és hústermelésre is kiválóak. A kolumbiai Wyandotte tyúkok szinte egy az egyben a világos Brahma tyúkok másolatai, míg a csipkés Wyandotték a sötét Brahmákat idézik. Habár kevesebb (de jó) húst kínálnak, több tojást tojnak, mint a Brahmák.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-28

Különleges programokkal vár a Fővárosi Állatkert a Kutatók éjszakáján

Hét előadással és interaktív bemutatókkal várják a városligeti intézmény szakemberei a látogatókat a Fővárosi Állatkertben a Kutatók éjszakáján 2022-ben is.

2022-05-02

Miért szagol a kutya az emberek lába közé? – Így szoktasd le róla kutyádat!

Miért szagolnak az ember lába közé a kutyák? Az állatorvosok és a kiképzők is egyetértenek ennek okaiban, tudd meg Te is miért szeretik ezt csinálni a kutyák!

2022-09-29

Az ősz kedvence! Így készül a házi sütőtökös, fűszeres kávé

Az ősz beköszöntével nincs is jobb, mint egy jó forró csoki vagy mint a tipikus őszi kávé, a pumpkin spice latte. Most elmondjuk, hogyan készítsd el otthon!

2022-09-27

5 túraútvonal a Visegrádi-hegységben, ahol bámulatba ejt az őszi erdő

Visegrádra legtöbben csak a fellegvárat jönnek megnézni, de számos más lenyűgöző látnivaló vár még a Visegrádi-hegység felfedezése során - Visegrád kirándulás

2022-09-27

Pénztárcabarát utazást keresel az őszi szünetre? Mutatjuk a legolcsóbb Európai úti célokat!

Az árak világszerte meredeken növekednek, így se szeretnénk lemondani az utazás élményéről, jöhetnek a pénztárcabarát megoldások, olcsóbb úti célok Európában

2022-09-27

Új túraútvonal Buda és a Dunakanyar között – Járjátok végig a Pálos utakat!

A Budapest környéki erdők az ország leglátogatottabb túraútvonalai közé tartoznak és most egy újabb útvonallal bővült az útvonalhálózat a Pálos utakkal!

2022-05-19

Megható videó: az elefántoknak nagyon mély érzelmeik vannak

Kutatások során készült YouTube videótkat mutatunk nektek, ami bemutatja hogyan gyászolnak az elefántok. Nagyon megható ahogyan az elefántok gyászolnak!

2022-07-30

8 érdekesség a kutyákról: biztosan lesz olyan, amin Te is meglepődsz

Sokszor azt gondolhatjuk, annyira szeretjük négylábú kedvencünket, hogy mindent tudunk róla. De valóban így lenne? Nem is gondolnád, mennyi mindent értünk félre!

További cikkek ebben a témában


kofuna

serkentő és tápláló hatású szervestrágyaszer. 70% szőlőtörkölyt, 20% baromfitrágyát... Tovább

istálló

a haszonállatok elhelyezésére szolgáló mezőgazdasági épület, egyben munkahely az ott... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés Érdekességek