Ezeket a sütőtök fajtákat érdemes fogyasztásra nevelned - ismerd meg őket Te is

Elérkezett az ősz – íme, a legjobb sütnivaló tökök

TK, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Makk tök

Sütnivaló tökfajták


•    Makk tök – a makk tök egy zömök, vastag és kemény bőrű, nagyon dekoratív sütőtök. Gyakran használják asztaldísznek is, őszi dekorációk elemeként tökéletesen felhasználható. Emellett húsa sárga, édes, héja pedig akár nyersen is fogyasztható, diós íze miatt közkedvelt.

•    Cinderella tök – ez a tök pontosan úgy néz ki, mint amilyenné Hamupipőke hintója változott. Hatalmas mérete miatt óriástöknek is szokták hívni. Vastag, édes, sodó-állagú húsa van. 


•    Jarrahdale tök – ezek a tökök az új-zélandi Jarrahdale-ből származnak, dinnyeszerű aromájúak, kemény, élénk narancssárga színű hússal.


•    Lumina tök – ezt a fajtát a kísérteties fehér külleméről nevezték el. Tökéletes fogyasztásra sütve, de faragásra és festésre is.


•    Földimogyorótök – nevét a külsejét borító földimogyoró-szerű görcsökről kapta, eredetileg Franciaországból származik, ahol „Galeux d’Eysines” néven termesztik. Édes, narancssárga húsa kiváló főzéshez, levesbe, ez az egyik tök, melyet legrégebb óta fogyasztanak

.
•    Nagydobosi sütőtök – héja szürke, belseje narancssárga, krémes húsú. Világhírűvé vált különleges íze miatt ez a magyarok által (Nagydoboson) termesztett faj, egykor még a New York-i tőzsdén is jegyezték.


•    Sonkatök – alakja egy felkötözött sonkáéra hasonlít, innen kapta nevét. Magyarországon ez az egyik legkönnyebben hozzáférhető sütőtök. Íze kellemes sütve, főzve, salátának, emellett bébiételekbe is ezt szokták felhasználni. Kisméretű változata a bébitök, ami ugyancsak nagyon ízletes.


•    Hokkaido tök – kerek, sötétzöld vagy narancssárga héjú tök. Habár Angliából származik, átkerült Japánba, és az ottani Hokkaido szigetéről kapta a nevét. Alkalmas levesnek, pürének, de legfőképpen tölteni kiváló. Húsa nagyon édes, mellette a héja is fogyasztható.

És végezetül ne feledkezzünk meg a tökmagokról sem! Teli vannak rosttal és fehérjével. Például az osztrák „Stájer sütőtök” magjai jellegzetes sötét színűek, ízben gazdagok, és rendkívül egészségesek a szívünknek.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

májmételykór

mételyek (szívóférgek, a világon mindenütt, így nálunk is elterjedt Fasciola hepatica)... Tovább

csupasz búza

a —>búza nemzetség egyik alakja. Termesztett búzáink főleg csupasz búzák. Abban tér... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet Növénytermesztés