Paradicsom palánta ültetés: így csináld jól

A paradicsom ültetésének legjobb módja: így lesz egészséges a palántád

SzSz, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Paradicsom palánta ültetés: így csináld jól

Az árok módszer

A második módszer egy árok ásása és a palánta oldalra helyezése. Kétféle előnye van ennek: könnyebb, mint egy mély lyukat ásni, és a talaj melegebb a teteje felé, ami a növény gyors növekedését okozhatja már a kezdetektől. Ez a módszer a legjobban a 15-25 centiméteres palántákkal működhet.
Áss egy 15 centiméter mély árkot, amely a gyökérgolyó hosszát és a szár hosszát is lefedi. Tehát, ha a csemete 20 centiméter magas, és azt szeretnéd, hogy a szárból 5 centiméter maradjon a talaj felett, akkor 15 centiméter mély árkot kell kiásni. Az árok ferdén is kiásható, hiszen a gyökérlabda így is mélyebben ül a földbe, mint a növény teteje. 

Lazítsd meg a gyökérlabdát, mint általában, és fektesd le a növényt az árokba. Töltsd fel újra talajjal, ügyelve arra, hogy néhány levél fedetlen maradjon. A növény tetejét egyenesen fektessük le, ahelyett, hogy a földre raknánk, de nagyon óvatosnak kell lenni - néhány levél elvesztése rendben van, de a szár teljes beültetése megöli a növényt. Ne aggódj, ha a paradicsom palánták vízszintesen növekednek majd a földön - a nap miatt a növény szára függőleges irányba fog növekedni. 

Mély ültetési tippek

Ellentétben azzal, amikor friss vágott virágot helyezünk a vízbe, nem kell eltávolítani az alámerült leveleket, vagyis ebben az esetben a talaj alá került leveleket. A levelek levételekor a szár megsérülhet. A palántához használt karó vagy ketrec beillesztésekor ügyelj, hogy a paradicsom gyökereit ne sértsd meg, hiszen a növény könnyen elpusztulhat. Érdemes a kitámasztókat már a palánták kiültetése során a földbe temetni, hogy a növény sérülését elkerüljük. És természetesen, közvetlenül az ültetés után, függetlenül attól, hogy melyik módszert használtuk, győződjünk meg arról, hogy jól megöntöztük a palántákat. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Gyümölcs

A köznyelv és a konyhaművészet általában gyümölcsnek nevezi a növények édes és húsos... Tovább

lépújítás (méh.)

a lép elöregedése a következő nemzedékek fejl.-ét zavarja, a méhcsalád egészségét... Tovább

Tovább a lexikonra