Növények takarása télen - íme, a legfontosabb lépések

Szakértői tippek a növények téli takarásához!

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Bújtam az internetet, és rátaláltam Harcz Endre összefoglalójára, ami a növények téli takarásáról szól. Az írását változtatás nélkül osztom meg most veletek, minden benne van, amire szükségetek lehet, érdemes elolvasnotok! 

Növényvédelem télen

A téli takarásról egy összefoglalás

A téli takarást nem szabad túl hamar, azaz például októberben elkészíteni, célszerűbb a tél elején, mert jobb, ha minél kevesebb időt tölt a növény a takarás alatt, illetve egy esetleges melegebb októberi-novemberi időszakban a takarás felmelegszik, így a növény télre való felkészülése nem a megfelelő ütemben zajlik. Alaphiba a takarásoknál, hogy a növényt bebugyolálják, felöltöztetik, körbetekerik egy dróthálóval, majd azt teletömik levelekkel, szénával, szalmával, azaz oszlopszerűen takarják be. A növény nem termel hőt, tehát hiába öltöztetjük fel, bugyoláljuk be, nem zárunk alá hőt, így maga a szigetelés csupán csekély védelmet nyújt.

Nem véletlen, hogy az így betakart fagyérzékenyebb növények tulajdonosai rendre elfagyásokról számolnak be a hidegebb telek után. Az emberi test termel hőt, azaz ha az ember felöltözik, akkor a test által termelt hőt bezárjuk a ruha alá, és így nem fázunk. A természetben egy hőforrás van, amit becsapdázhatunk a takarás alá, az pedig a talajhő. Érdemes megnéznetek a galériába található fotókat is:

Nagy hidegek jellemzően hótakaró esetén fordulnak elő, a hó alatt pedig általában alig 0 fok körüli a talaj hőmérséklete, ezért ha a takarásnál szabadon hagyjuk a talajt, akkor ezzel a viszonylag meleg talajjal tudjuk fűteni azt a légteret, amit a takarással alázárunk. Ha a növény körül egy dróthálót teletömünk lombbal, falevelekkel, szénával, szalmával, akkor gyakorlatilag pont a talajhőt zárjuk el a növénytől.

Ezért a helyes megoldás, hogy kell csinálni egy indiánsátrat, azaz egy vázat a növény fölé kúp, gúla formában. A váz lábait rögzíteni kell a talajban, mert egy nagyobb szél el tudja mozdítani a takarást. A takarás vázát akár egy nagyobb hordó is adhatja. A következő oldalon további hasznos tanácsok várnak, éppen ezért mindenképpen érdemes lapozni egyet! 

Szerző: Harcz Endre – Kertészet, különleges növények

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juvenilis hormon

az átalakulással fejl. rovarok nyelőcsövének két oldalán elhelyezkedő testekben (corpus... Tovább

NK Rocky (NX 90036)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Hypokotil antociánossága közepesnél erõsebb. Széles... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem