Növények takarása télen - íme, a legfontosabb lépések

hirdetes

Szakértői tippek a növények téli takarásához!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Növényvédelem télen

A vázat le kell takarni valamilyen hőszigetelő anyaggal, takarókkal, plédekkel, paplannal, lepedőkkel, akár hungarocell táblákkal, kőzetgyapottal, ez fogja meg a talaj hőjét. Majd kívülre kell egy (lehetőleg világos, fehér vagy szürke) nejlon, fólia takarás, mert a szövet beveszi a vizet, beázik, ezért kell kívülre a nejlon, hogy ne ázzon el a takarás. Mivel a legfagyérzékenyebb növény a füge is bírja a hideget -15 fokig, a káki (datolyaszilva), a gránátalma, selyemmirtusz -20 fokig, ezért az is megoldás, ha csak ezekre a hideg éjszakákra készítjük el a takarást. A fekete fólia nem célszerű, mert nagyon felmelegszik a takarás és alatta a növény is, ezér érdemes világos vagy fehér fóliát használni. 

Rossz megoldás, ha a takarás alatt nincs nagy szabad talajfelület, mivel nincs, ami fűtse a takarás által alázárt légteret. A növény töve nem fagy el, de 1 méter felett ugyanúgy elfagy, mint takarás nélkül, mivel nincs hőforrás alatta.

hirdetes

Ezek a -15,-20 fokos éjszakák általában egy-egy télen 1-2 alkalommal fordulnak csak elő, a többi időszakokban enyhébb idő van, a többi időszakban nem szenvednek fagykárt a fagyérzékenyebb növényeink. Vagy pedig elkészítjük a takarás vázát ősz végén, tél elején, és csak arra az 1-2 éjszakára tesszük fel a takarást, készítjük el a hőszigetelést. Azt pedig, hogy melyek ezek a hideg éjszakák, tőlem megtudhatjátok, ugyanis ki fogom írni az oldalra előtte 2-3 nappal, ha -15,-20 fokok várhatóak!

hirdetes

Ehhez kedvelni és követni kell az oldalamat, hogy értesüljetek ezekről a fontos információkról! Ez azért is hatalmas segítség Nektek, mert erre a néhány éjszakákra akár egy 50-100 W-tos égőt is kihúzhattok a takarás alá, amivel 10 fokkal magasabb hőmérsékletet lehet elérni a takarás alatt. Ez azt jelenti, hogy ezzel a megoldással -23 fokig biztosan nem lesz baja a fügének, márpedig -23 fok azért elég ritkán van.

Egy káki (datolyaszilva), gránátalma, selyemmirtusz esetében ez azt jelenti, hogy -26-28 fok esetén sem lenne baja a fánknak, ami fantasztikus dolog! Fontos, hogy a takarás nem csak a növénynek, hanem a pockoknak, egereknek is jó hely, a takarás alatt lévő fát megrághatják, ezért ellenük védekezni kell. Enyhébb időben a takarást ki is lehet bontani, szellőzni, figyelve arra, hogy esős időben ne ázzon el a takaróanyag. A takarást, az egész szerkezetet megfelelően rögzíteni kell.

Szerző: Harcz Endre – Kertészet, különleges növények

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


egyensúlyi nedvességtartalom (higroszkopikus egyensúly)

az anyagoknak — így a takarmányoknak is — az a tulajdonsága, amely szerint... Tovább

üzemegység

a mg. vállalat területileg elhatárolt irányítási, szervezeti egysége. A ->területi elv... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem