Mi mindenre jó a kávézacc? – Így használd fel a kertben!

ZH, NA

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Naponta megszámlálhatatlan szemetet termelünk az életünk folyamán, de leginkább a konyhai hulladékunk telíti el a szemetesünket. Miután lefőzted a reggeli kávédat, Te is kidobod a kávézaccot a kukába? Hát ne tedd! Mutatjuk mi mindenre jó még a kávé, azonkívül, hogy feltölt energiával!

Számos kutatás vizsgálta már az emberi fogyasztást, és mióta egyre fontosabb az életünkben a környezetvédelem, még több kutatás foglalkozik, azzal, hogy mennyi és milyen szemetet termelünk. Egy tavalyi kutatás eredményéből kiderült, hogy Magyarországon több, mint 25 000 tonna kávézaccot termelünk abból, hogy naponta megisszuk a kis kávénkat. Ez az a hatalmas mennyiség, ami a kávézásból megmarad mellékterméknek. De ahelyett, hogy a szemetesben landolna, lássuk mi mindenre tudjuk használni kertünkben az összegyűjtjük a zaccot!

1.    A kávézacc hatása a növényekre

A kávézacc használatával rengeteg értékes tápanyaggal támogathatjuk növényeink növekedését, hiszen gazdag foszforban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és kénben. A nitrogén fontos tápeleme a növényeknek is, mellyel a napfényt energiává tudják alakítani, és mivel a kávézacc is bővelkedik benne, ezért remek segítség lehet növényeid számára, ha olykor támogatod őket egy kis plusszal.

A kávé használatával tehát rendkívül jó minőségű termőföldet készíthetünk, ha összekeverjük a virágfölddel. A zaccal összekevert virágföld egy savanyú termőföldet eredményez, ami rendkívül jó hatással vannak virágaink és növényeink növekedésére, azonban bánjunk óvatosan vele! A túl sok kávézacctól túl savanyú lehet a föld, amivel az ellenkezőjét fogjuk elérni.
Sokszínű tápanyag tartalma mellett, jó nedvességszívó tulajdonsága miatt is hasznos a zaccot a földdel keverni, viszont ebből kifolyólag nem használhatjuk minden növényünkön! A szárazságkedvelő növényeknél tehát inkább kerüljük a zacc használatát!


A te kertedben is több virág lehet, amik a savanyú és nedves talajt kedvelik, ilyen például a muskátli, a hortenzia, a liliom, a páfrányok különböző típusai és az örökzöldek is! Próbáld ki, hogy földjükbe ¼ arányban keversz egy kis kávézaccot, hidd el hálásak lesznek!

2.    Kávézacc vetőmaghoz keverve

Előzőleg már említettem, hogy a kávézacc a nitrogén mellett még igen gazdag kalciumban és magnéziumban is. Miért is jó ez a növényeknek? Zöldségeink ültetéskor a vetőmaghoz keverve ezek a fontos hatóanyagok kifejtik hatásukat és így gazdag, egészséges termésre számíthatunk szüreteléskor. 


Legyen szó paradicsomról, paprikáról, uborkáról vagy répáról, már 1-2 kanál kávézacctól is bőséges termésre számíthatsz.

3.    Trágyázás kávézaccal

A kávézacc tehát fontos tápanyagokkal tölti fel a földet, nincs ez másképp a komposzttal sem. A magas nitrogén tartalma miatt kifejezetten értékes komposzt válik belőle, segíti a nedvességtartam kezelést, a hőtermelést és fenntartást. 
A fűnek egész évben szüksége van nitrogénre, de nyáron folyamatosan növekszik, ezért ilyenkor különösképpen. Trágyázd a gyeped kávézaccal; 20 liter vízhez adj 2 csészényi kávézaccot, hagyd állni 1-2 napig, majd trágyázd meg a gyepedet. Az eredmény bámulatos lesz!

4.    Kávézaccal a kártevők ellen

Tavasszal és nyáron nem csak a jótékony rovarok és bogarak jelennek meg, de sajnos növényeink szempontjából a kártevők is. A csigák, a hangyák és a rágcsálók sokszor kárt tesznek növényeinkben, lerágják a zöldjeiket, kiássák a termést vagy odapiszkítanak.  Érdemes a kávézaccot a növényeink köré szórni vékonyan, mivel erőteljes illata távol tartja a hangyákat, csigákat, de még a macskákat is, akik így máshol fogják elvégezni dolgukat!

Vigyázzunk, ne szórjuk túl vastagon a földre a zaccot, mert könnyen bepenészesedhet!
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Még több cikk

2024-04-29

Így duplázd meg a kajszi termésedet egy kertész tippjeivel

A kajszibarack szinte egyet jelent a nyárral, mégis sokan félnek termeszteni ezt a gyümölcsöt, pedig nem kell, Kósa Dániel kertész tippjeivel bevezetünk téged is!

2024-04-29

Salátatermesztés mesterfokon: hogyan nevelj egész éven át friss zöldséget a kertedben?

Tanuld meg a salátatermesztés minden trükkjét! Készítsd elő a magtálcát, gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről, és használd ki a természetes védekezés lehetőségeit.

2024-04-29

Ezeket kell tudnod a méhrajzásról az akácvirágzás idején

Ismerd meg a méhrajzás csodálatos világát az akácvirágzás idején. Értsd meg, miért fontos ez a természeti jelenség a méhészek számára és hogyan kezelik azt.

2024-04-29

Nem szabad bántani a lopódarázsat, elmondom miért

Meglepődsz! A lopódarázs nem ellenség - olvasd el, miért! Mutatjuk, miért tilos bántani a lopódarazsat, Boros Tibor méhraj befogó tippjeivel és tanácsaival!

2024-04-29

A legjobb dolog, ami történhet a paradicsommal: ültesd mellé ezeket!

A paradicsom mellé ültetett növények fontosabbak, mint gondolnánk: kertészünk tanácsait követve ültessük ezeket a növényeket a paradicsom mellé a bőséges termésért!

2024-04-29

Sokunk kedvence az áfonya: ültessük el május elején egy kertész tanácsaival

Ismerd meg az áfonya titkait és ültess magad is májusban! Ezek egy gyümölcs szakirányú kertész tanácsai a tökéletes áfonya bőséges terméséhez - kövesd a tippeket.

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

További cikkek ebben a témában
Érdekességek Házi kert kert Kertészet Környezetvédelem virág Zöldség

Tovább a Lexikonhoz

mágneses magtisztító (trifolin gép)

a lucerna és a lóhere gyommagvaitól való megtisztítás eszköze. Működése a kultúrmagvak... Tovább

epefestékek

a hemoglobin természetes bomlástermékei. Nagyobb részben a májban keletkeznek, ez a zöld... Tovább

Tovább a lexikonra