Acai bogyó bemutatása

AN, ZH

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az acai bogyó egy brazil „szupergyümölcs”. Az Amazonas régióban őshonosak, ahol alapvető élelmiszernek számítanak. Azonban a közelmúltban világszerte is népszerűvé váltak és nem mellesleg az egészségre is jó hatással vannak.

Mik azok az Acai bogyók?

Az acai bogyó egy kerek kis gyümölcs, amely Közép- és Dél-Amerika esőerdőiben acai pálmafákon nő. Sötétlila héjuk és sárga húsuk van, amely egy nagy magot vesz körül. Mivel olyan magokat tartalmaznak, mint a sárgabarack és az olajbogyó, gyakorlatilag nem bogyó, hanem csonthéjas gyümölcs. Ennek ellenére általában bogyónak nevezik őket.

Ahhoz, hogy ehetőek legyenek, beáztatják, hogy megpuhuljon a kemény külső héj, majd pépesítve sötétlila pasztát készítenek. Ízüket gyakran a szeder és a cukrozatlan csokoládé keresztezéseként írják le.

A friss acai bogyók eltarthatósági ideje rövid, és nem kapható a termesztési helyükön kívül nagyon máshol. Exportként fagyasztott gyümölcspüréként, szárított porként vagy préselt gyümölcsléként értékesítik.

Az acai bogyókat néha élelmiszerek ízesítésére is használják, míg egyes nem élelmiszeripari termékek, például a testápoló krémek acai olajat tartalmaznak.

Jótékony hatásai az acai bogyónak

1. Tápanyagdúsak

Az acai bogyók különleges táplálkozási profillal rendelkeznek, mivel némileg magas zsír- és alacsony cukortartalmúak.

100 gramm fagyasztott gyümölcspép tápanyagtartalma a következő:

Kalória: 70

Zsír: 5 gramm

Telített zsír: 1,5 gramm

Szénhidrát: 4 gramm

Cukor: 2 gramm

Rost 2 gramm

Egy venezuelai tanulmány szerint az acai bogyó más nyomelemeket és vitaminokat is tartalmaz, köztük A vitamint, kalciumot, krómot, cinket, vasat, rezet, mangánt, magnéziumot, káliumot és foszfort.

A gyümölcsben található antocianin mélylila színt ad az acai bogyóknak, és antioxidánsként hatnak a szervezetben. Az antocianinokat más kék, fekete és lila ételekben is megtalálhatjuk, mint például a fekete babban és az áfonyában.

2. Tele vannak antioxidánsokkal

Az antioxidánsok azért fontosak, mert az egész szervezetben semlegesítik a szabad gyökök káros hatásait. Ha a szabad gyököket nem semlegesítik az antioxidánsok, károsíthatják a sejteket, és számos betegséghez vezethetnek, beleértve a cukorbetegséget, a rákot és a szívbetegségeket.

Az élelmiszerek antioxidáns tartalmát általában az oxigéngyök abszorpciós kapacitás (ORAC) pontszámmal mérik. Az acai esetében 100 gramm fagyasztott pép ORAC értéke 15 405, míg ugyanennyi áfonyáé 4 669. Az acai gyümölcs pép formájáéban jobb antioxidánsforrás, mint gyümölcsléként.

3. Javíthatják a koleszterinszintet

Állatkísérletek kimutatták, hogy az acai bogyó segíthet javítani a koleszterinszintet azáltal, hogy csökkenti az össz- és LDL-koleszterinszintet. Valaimt lehetséges, hogy hasonló hatással lehet az emberekre is.

Egy 2011-es tanulmányban 10 túlsúlyos felnőtt evett acai turmixot naponta kétszer egy hónapon keresztül. Összességében alacsonyabb volt az össz- és a „rossz” LDL-koleszterinszint a vizsgálat végén. Ennek a tanulmánynak azonban volt néhány hátránya. Kicsi volt, nem volt kontrollcsoportja, és a finanszírozást az acai elsődleges szállítójától kapta.

Bár további kutatásokra van szükség, lehetséges, hogy az acaiban található antocianinok felelősek lehetnek a koleszterinszintre gyakorolt ​​pozitív hatásukért, mivel a tanulmányok ezt a növényi vegyületet összefüggésbe hozták a HDL- és LDL-koleszterinszint javulásával. Ezen kívül az acai növényi szterolokat is tartalmaz, amelyek megakadályozzák a koleszterin felszívódását a szervezetben

 

4. Lehetséges rákellenes hatásuk

Bár egyetlen étel sem jelent varázspajzsot a rák ellen, bizonyos ételekről ismert, hogy megakadályozzák a rákos sejtek kialakulását és terjedését. Mind a kémcsőben, mind az állatkísérletek kimutatták ezt a fajta rákellenes hatást az acai-ban Egerekben az acai-pép csökkentette a vastagbél- és a húgyhólyagrák előfordulását. Egy másik egereken végzett vizsgálat azonban azt találta, hogy nincs hatása a gyomorrákra.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az acai szerepet játszhat a rák kezelésében a jövőben, de további kutatásokra van szükség, beleértve az embereket is.

5. Javíthatják az agyműködést

Az acaiban található számos növényi vegyület megvédheti az agyat a károsodástól, ahogy öregszik. Számos tanulmány kimutatta ezt a fajta védőhatást. Az acai antioxidánsai ellensúlyozzák a gyulladás és az oxidáció káros hatásait az agysejtekben, amelyek negatívan befolyásolhatják a memóriát és a tanulást.

Az egyik módja annak, hogy az agy egészséges maradjon, a mérgező vagy már nem működő sejtek megtisztítása, ez a folyamat autofágia néven ismert. Új idegek kialakulását teszi lehetővé, javítva az agysejtek közötti kommunikációt. Az életkor előrehaladtával ez a folyamat kevésbé hatékonyan működik. A laboratóriumi vizsgálatok során azonban az acai kivonat segített serkenteni ezt a folyamatot az agysejtekben.

Az Acai bogyók lehetséges hátrányai

Tekintettel arra, hogy az acai egészséges, antioxidánsokban gazdag gyümölcs, nem sok hátránnyal rendelkezik.

Noha a kezdeti kutatások ígéretesek, az emberi egészségre gyakorolt ​​hatásairól szóló tanulmányok kevesek és ritkák.

Ne feledje továbbá, hogy ha előre feldolgozott pépként vásárolja meg, ellenőrizze az összetevőket és győződjön meg arról, hogy nincsenek hozzáadott összetevők. Egyes pürék nagyon sok hozzáadott cukrot tartalmazhatnak.

Hogyan fogyasszuk az acai bogyót?

Mivel a friss acai bogyók eltarthatósági ideje rövid, főként exportálják, és három fő formában – pürék, porok és gyümölcslevek – széles körben elérhetők.

A gyümölcslé tele van antioxidánsokkal, de a cukortartalma magas és rosthiányos. A por a legtöményebb mennyiségű tápanyagot szállítja, így rostot és zsírt, valamint növényi vegyületeket is. Ennek ellenére a püré valószínűleg a legjobb módja annak, hogy élvezzük az acai bogyók ízét.

Készíthetünk belőle acai bogyó tálat is. A tál elkészítéséhez keverje össze a cukrozatlan fagyasztott pürét vízzel vagy tejjel, hogy turmixszerű alapot kapjon a feltétekhez. A tálat díszíthetjük / kiegészítetjük szeletelt gyümölcsökkel, bogyókkal, pirított kókuszreszelékkel, étcsokival vagy chia maggal.

Acai por felhasználásával is készíthetünk tálat. Keverje hozzá kedvenc turmixreceptjéhez, majd tegye a tetejére kedvenc kiegészítőit.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Még több cikk

2024-04-29

Így duplázd meg a kajszi termésedet egy kertész tippjeivel

A kajszibarack szinte egyet jelent a nyárral, mégis sokan félnek termeszteni ezt a gyümölcsöt, pedig nem kell, Kósa Dániel kertész tippjeivel bevezetünk téged is!

2024-04-29

Sokunk kedvence az áfonya: ültessük el május elején egy kertész tanácsaival

Ismerd meg az áfonya titkait és ültess magad is májusban! Ezek egy gyümölcs szakirányú kertész tanácsai a tökéletes áfonya bőséges terméséhez - kövesd a tippeket.

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-04-30

Sorra verik át a vevőket: magyar eperként árulják a külföldi importot

A magyar eper helyett adhatnak vegyszerekkel tartósított, spanyol, olasz, görög szamócát is, amik sokkal rosszabb minőségűek. Mutatjuk, hogyan kerülheted el!

2024-04-29

Termeszd meg magadnak a saját, biotrágyádat ennek a növénynek a segítségével!

Fedezd fel, hogyan készítheted el saját, biotrágyádat a nadálytő segítségével! Tanuld meg lépésről lépésre, hogyan termesztheted és használhatod a nadálytőt!

2024-05-02

Ilyen előnyei vannak a virágoknak, a zöldfelületeknek

A növények képesek elnyelni a levegőben lévő szennyeződéseket, mint például a nitrogén-dioxidot és a kén-dioxidot, valamint a por részecskéket, és még...

2024-05-02

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre

2024-ben meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek. Mutatjuk a

További cikkek ebben a témában
Érdekességek gyümölcs

Tovább a Lexikonhoz

fluor (F)

a —>halogénelemekhez tartozó halvány zöldessárga színű, mérgező gáz. Elemi... Tovább

nyersfehérje

a takarmányok N-tartalmú anyagainak összefoglaló elnevezése. A ny.-tartalmat úgy határozzák... Tovább

Tovább a lexikonra