Így termessz újra fokhagymát! – Ezzel a trükkel nem kell többé fokhagymát venned!

ZH, NA

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A magyar konyha egyik legfontosabb alapanyaga a fokhagyma, ami számos ételünk alapízéhez járul hozzá, így elég gyorsan kifogyhatunk belőle. Ezzel a trükkel azonban nem kell soha többé fokhagymát vásárolnod, hiszen egyszerűen újratermesztheted a lakásban is!

Fokhagymából még több fokhagyma


A fokhagyma újratermesztésének első lépéseként ki kell csíráztatnunk egy fokhagymát. Ez a folyamat azonban könnyebb, mint gondolnád, ugyanis nem kell mást tenned, mint lehúzni az egész fej fokhagyma külső héját, amivel szabaddá teszed a gerezdeket, de azokat nem kell szétszedned! Ezután egy éles kés segítségével minden gerezd alját vágd le és helyezd egy pohárba úgy, hogy addig töltöd meg a poharat vízzel, amíg a fokhagymafej alja bele nem ér a vízbe. Fontos, hogy csak az alja érjen bele, és ne áztassuk be az egész fokhagymát, ezért egy olyan poharat válassz, amibe nem esik bele a hagyma. Ezután csak hagynod kell, hogy a természet tegye a dolgát, és meglátod majd, már másnapra kis apró gyökereket fog növeszteni a fokhagymád.

Hogyan csíráztassuk a fokhagymát?


Ha másnapra kis gyökereket növesztett a fokhagymád, akkor sikeres volt az első lépésed a fokhagymacsíráztatása során, de hogyan is lesz ebből még több fokhagyma? A kérdésre a válasz igencsak egyszerű megintcsak, ugyanis párnap elteltével nem csak a gyökerek fognak növekedni, de a gerezdek tetejéből is elkezdenek kihajtani a kis zöld hajtások, amik napról-napra csak növekszenek és egy hét elteltével már át is ültethetjük a földbe. A gerezdeket ilyenkor kell szétválasztani egymástól és külön-külön elültetni. Az ültetésnél fontos, hogy tápanyagban gazdag talajba ültessünk, és olyan helyre helyezzük a kis fokhagymagerezdeket, ahol majd sok napsütés éri őt, hogy szépen tudjon fejlődni.


Ha a kertbe ültetünk, akkor az ültetés során figyeljünk rá, hogy a gerezdeket körülbelül 5 centiméterre ültessük egymástól és legalább 5 centiméter mélyen legyenek a földben. 
 

Így lehet néhány hét alatt frissen termesztett, hazai fokhagymát termeszteni, egyszerűen, hogy a boltban többé ne kelljen megvásárolni!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Még több cikk

2024-05-02

Itt vannak a legjobb tippek a tökéletes zeller termesztéséhez egy kertésztől

Elhoztuk nektek a legjobb zeller termesztési tippeket, egy kertész tanácsaival, aki elmondja nektek most, hogyan szokta termeszteni tökéletesen a zellert!

2024-04-24

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ültess májusban lila brokkolit, ami a kerted királynője lesz, hiszen számos előnnyel rendelkezik, mutatjuk a legfontosabb infókat a lila brokkoliról, gyere!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-29

Salátatermesztés mesterfokon: hogyan nevelj egész éven át friss zöldséget a kertedben?

Tanuld meg a salátatermesztés minden trükkjét! Készítsd elő a magtálcát, gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről, és használd ki a természetes védekezés lehetőségeit.

2024-05-04

Ilyen a tökéletes paradicsom metszés: a titkos fegyver a zamatos terméshez

Hogyan kell paradicsomot metszeni? Mi a tökéletes paradicsom metszés titka? Mutatjuk a kertész tanácsait, hogy a te paradicsomod se bokrosodjon el a nyáron!

2024-04-30

Sorra verik át a vevőket: magyar eperként árulják a külföldi importot

A magyar eper helyett adhatnak vegyszerekkel tartósított, spanyol, olasz, görög szamócát is, amik sokkal rosszabb minőségűek. Mutatjuk, hogyan kerülheted el!

További cikkek ebben a témában
Házi kert Növénytermesztés

Tovább a Lexikonhoz

21/2006. (III. 17.) FVM rendelet

a fontos és bizalmas munkakörökrõl, valamint a biztonsági ellenõrzés szintjérõl szóló... Tovább

szublimáció

Egyes szilárd anyagoknak a folyékony halmazállapot kihagyásával végbemenő légneművé... Tovább

Tovább a lexikonra