Borkészítés házilag - Elmondok mindent a házi borkészítésről

Borkészítés házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Borkészítés házilag

Borkészítés házilag - Távolítsd el a gyümölcsöket

A két hét letelte után ideje eltávolítani a gyümölcsöket a tartályból. Ha nem használnál zsákokat, akkor most valahogy át kellene szűrnöd a tartály teljes tartalmát egy másik tartályba, de így a gyümölcsök maradványait könnyedén kiemelheted a borból. A gyümölcsmaradékoktól ez után megszabadulhatsz.

Borkészítés házilag - Mi a teendő, ha erősebb bort szeretnél?

Ha a gyümölcsös ízek helyett valami intenzívebbre vágysz, akkor zárd vissza a tartályt, miután eltávolítottad belőle a gyümölcsöket, és hagyd, hogy a tartalma tovább érlelődjön. További egy-két hétnyi erjesztés erősebb ízeket eredményez majd. Azonban érdemes észben tartani, hogy a bor alkoholtartalmának nagy része az első két hét után keletkezik, amin ekkorra már túl leszel. A kísérletezés érdekében palackozz be 1-2 üveggel az első két hét után, és jelöld meg ezeket az üvegeket, hogy tudd, mit tartalmaznak. Így később könnyedén összehasonlíthatod majd az eltérő ideig érlelt borokat, hogy kiderítsd, melyik ízlik a legjobban.

Borkészítés házilag - Palackozd be borodat

Miután borod elérte a kívánt ízt, ideje palackokba tölteni. Ehhez szükséged lesz egy szifonra, amely használatakor további szűrőket alkalmazhatsz, hogy tisztább megjelenést adj borodnak. A szűrés persze opcionális, és azt is te szabod meg, hogy mennyire alaposan (hány szűrővel) szeretnéd átszűrni borodat, hogy a kívánt külsőt érhesd el. Vannak, akik befőttesüvegeket használnak boruk hosszútávú tárolására, habár ezek fedői nem feltétlenül a legmegbízhatóbbak, ezért ezt csak szükség esetén tudjuk javasolni. Egy sokkal stabilabb megoldás új, üres borosüvegeket vásárolni.

A borokat sötét, hűvös helyen kell tárolni, de ha nem tudsz elegendő sötétséget biztosítani nekik, akkor ügyelj rá, hogy sötétüvegű palackokba töltsd kész italodat. A napfény már rövidtávon is sokat ronthat a bor minőségén – ezért szokás őket hűvös, sötét pincében tárolni. Értelemszerűen tehát ha van egy sötét pincéd, akkor átlátszó üvegekben is tárolhatod borodat. Fogyasztás előtt várj legalább egy napot, az után pedig hosszú időkig eláll majd borod (ha marad).

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2024-04-30

Sorra verik át a vevőket: magyar eperként árulják a külföldi importot

A magyar eper helyett adhatnak vegyszerekkel tartósított, spanyol, olasz, görög szamócát is, amik sokkal rosszabb minőségűek. Mutatjuk, hogyan kerülheted el!

2024-04-29

Salátatermesztés mesterfokon: hogyan nevelj egész éven át friss zöldséget a kertedben?

Tanuld meg a salátatermesztés minden trükkjét! Készítsd elő a magtálcát, gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről, és használd ki a természetes védekezés lehetőségeit.

2024-05-04

Ilyen a tökéletes paradicsom metszés: a titkos fegyver a zamatos terméshez

Hogyan kell paradicsomot metszeni? Mi a tökéletes paradicsom metszés titka? Mutatjuk a kertész tanácsait, hogy a te paradicsomod se bokrosodjon el a nyáron!

2024-05-04

Borsó a kertben: tippek a sikeres borsó termesztéshez

Borsó termesztési tippek egy kertésztől: így nevelj borsót a kertedben, hogy az asztalodon mindig friss és zsenge zöldség legyen, kövesd tippjeinket te is!

2024-05-02

Itt vannak a legjobb tippek a tökéletes zeller termesztéséhez egy kertésztől

Elhoztuk nektek a legjobb zeller termesztési tippeket, egy kertész tanácsaival, aki elmondja nektek most, hogyan szokta termeszteni tökéletesen a zellert!

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Hajdú -Bihar Megyei Földhivatal

Földhivatal A szerv feladatai: A földtulajdon, a földhasználat, a földvédelem, az... Tovább

deszorpció

ált. hó hatására végbemenő folyamat; felületen (adszorbensen) kötött molekulák... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Házi kert kert Mezőgazdaság oktatás