Borkészítés házilag - Elmondok mindent a házi borkészítésről

Borkészítés házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Borkészítés házilag

Borkészítés házilag - Csomagold be a gyümölcsöket, és készíts szirupot

Ideje a gézbe/hálótáskába/párnahuzatba helyezni a gyümölcsöket. Erre azért lesz szükség, mert valamivel le kell szűrnöd a gyümölcsök levét, hogy elválaszd azt a szilárd gyümölcsdarabokból. Miután a gyümölcsök a választott szűrőzsákba kerültek, helyezd őket a tartályba. A tartály szájának méretétől függően elképzelhető, hogy előbb az üres zsákot kell belehelyezned, majd ott kinyitnod, és utána egyenként belepakolnod a gyümölcsöket.

A lényeg, hogy a zsák a tartályba, a gyümölcsök pedig a zsákba kerüljenek. Miután ez kész, egy egyszerű cukorszirupot kell készítened. Egy 24 literes tartályhoz használj 8 bögre cukrot, és 8 bögre vizet. Keverd össze ezeket egy kellően nagy lábasban, majd melegítsd fel, hogy a cukor elolvadjon, de a keverék még ne forrjon fel. Miután a cukor elolvadt, öntsd a szirupot a tartályba.

Borkészítés házilag - Indítsd be az erjesztést

Miután a bezsákolt gyümölcsök és a cukorszirup a tartályba kerültek, öntsd fel azt annyi vízzel, hogy tele legyen. Ezután önts egy teáskanálnyi borélesztőt a tartályba, majd fogj egy nagy, steril, keverésre alkalmas célszerszámot (például egy nagy fakanalat), és alaposan keverd össze a tartály tartalmát. Használd a keverődet, hogy összenyomkodd vele a gyümölcsöket a zsákokban, hogy azok kiereszthessék a levüket.

Ha nagyobb tartályról van szó, sok vízzel, akkor ezt érdemes még a víz beöntése előtt elvégezni, mert utána sokkal nehezebben fogod csak tudni mozgatni a keverőt a tartályban. Miután minden gyümölcs szétment, és a nedvük elkezdett kiszivárogni (és jól elkeverted azt a tartályban), ideje lezárni a tartályt, és ráhelyezni a légyzsilipet. Ez a borkészítő tartályokhoz általában jár, vagy külön beszerezhető. Ha csak sima tartályt használsz, akkor kénytelen leszel hozzá valahonnan olyan fedőt szerezni, ami légmentesen zár, és légzsilip is helyezhető rá.

Borkészítés házilag - Légy türelmes

Miután a tartályt lezártad, a légzsilip hamarosan bugyborékoló hangot kezd kiadni – ez teljesen normális. Ez után két hetet kell adnod tartály tartalmának, hogy a különböző kémiai folyamatok során borrá alakuljon. Ne feledd, hogy a bornak egy sötét, napfénytől védett helyen kell erjednie. Ha néha rápillantasz, és lámpát kapcsolsz mellette, akkor nem lesz semmi baja, különösen ha nem átlátszó tartályban tárolod (de még akkor sem fogja zavarni, ha néhány percre villanyfény mellett vizsgálgatod, ha üvegben van).

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2024-04-30

Sorra verik át a vevőket: magyar eperként árulják a külföldi importot

A magyar eper helyett adhatnak vegyszerekkel tartósított, spanyol, olasz, görög szamócát is, amik sokkal rosszabb minőségűek. Mutatjuk, hogyan kerülheted el!

2024-04-29

Salátatermesztés mesterfokon: hogyan nevelj egész éven át friss zöldséget a kertedben?

Tanuld meg a salátatermesztés minden trükkjét! Készítsd elő a magtálcát, gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről, és használd ki a természetes védekezés lehetőségeit.

2024-05-04

Ilyen a tökéletes paradicsom metszés: a titkos fegyver a zamatos terméshez

Hogyan kell paradicsomot metszeni? Mi a tökéletes paradicsom metszés titka? Mutatjuk a kertész tanácsait, hogy a te paradicsomod se bokrosodjon el a nyáron!

2024-05-04

Borsó a kertben: tippek a sikeres borsó termesztéshez

Borsó termesztési tippek egy kertésztől: így nevelj borsót a kertedben, hogy az asztalodon mindig friss és zsenge zöldség legyen, kövesd tippjeinket te is!

2024-05-02

Itt vannak a legjobb tippek a tökéletes zeller termesztéséhez egy kertésztől

Elhoztuk nektek a legjobb zeller termesztési tippeket, egy kertész tanácsaival, aki elmondja nektek most, hogyan szokta termeszteni tökéletesen a zellert!

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bendőmetszés

az a ->műtéti eljárás, amikor a bal horpasz tájékán a hasfal és a bendő (->gyomor) falának... Tovább

keresztezés ciklikus termelés

világszerte számos módszert dolgoztak ki a mg. -> melléktermékek minél teljesebb körű... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Házi kert kert Mezőgazdaság oktatás