Fehérbor készítése házilag, készíts Te is fehérbort!

A fehérborok készítéséről röviden

Budai Lejla - Racskó József, Debreceni Egyetem ATC, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Röviden a fehérborok készítéséről

Fehérbor készítése – Színmust elválasztása 

A színmust az összmennyiségnek 40-60%-a. A színmust elválasztására rácsos álfenékkel és csappal ellátott kádat használjunk. A legcélszerűbb ilyen kádba zúzni a szőlőt, de csak fél órával a sajtó töltése előtt nyissuk ki a csapot. A cefréből kifogyott színmustot kármentőbe engedjük.

Fehérbor készítése – A sajtolás

A legtöbb munkát igénylő szakasz. Célja a cefrében maradt must kinyerése. Erre különböző szerkezetű szőlőpréseket használhatunk.

Tartsuk szem előtt a következőket:

  • a présmustot a lehető legrövidebb időn belül, a legkevesebb fáradsággal nyerjük ki;
  • a sajtónyomást fokozatosan növeljük. Helytelen a nyomás gyors fokozása. A gyorsan áramló must szilárd törkölyrészeket ragad magával, ezek eltömítik a prés nyílásait;
  • ne erőltessük a végnyomatást, hanem lazítsuk fel a törkölyt, és újból rakjuk a présbe. A lazítás azért szükséges, mert a sajtolás alatt a törköly tömörülése nem egyenletes, a törkölypogácsa különböző pontjain más-más a nedvességtartalom;
  • az utolsó sajtolás végnyomatását ne erőltessük, mert kémiai összetétele nagyon kedvezőtlen lesz;
  • 100 kg egészséges szőlőből 70-75 liter mustot szűrhetünk.

Kevesebb lesz a mustnyeredékük, ha:

  • húsos bogyóállományú csemegeszőlőt dolgozunk fel,
  • a szőlőtermés erősen penészes, rohadt,
  • kevésbé terhelhető kis présekkel dolgozunk.

Fehérbor készítése – A must ülepítése

Az összegyűjtött must többé-kevésbé zavaros. A zavarosító anyagok egy része kedvező a borminőség alakulására. Kedvezők az apró bogyófoszlányok. A zavarosító anyagok másik része a borminőség szempontjából közömbös. Ilyenek például a talajrészecskék, a homok. Ha penészes, rohadt szőlőből sajtoltuk a mustot, feltétlenül ülepíteni kell azt, hogy a káros anyagok ne kerüljenek a borba. A penészes, rohadt szőlő feldolgozásánál hangsúlyoztuk, hogy a cefrét nem szabad kénezni, hanem azt dolgozzuk fel mielőbb.

A must ülepítésének legegyszerűbb módszere a kénsavas nyálkázás, ennek feltétele a must erjedésmentessége. A musthoz hl-ként 2-3 dkg kristályos borként keverünk, amely erős kénezésnek számít. Rendkívül erős (20% fölötti) szőlőrothadáskor a musthoz bentonitot is keverünk, hogy még inkább csökkentsük a barnatörés veszélyét. Ebből 100 liter musthoz 5-10 dkg-ot használunk. Felhasználás előtt a szert tízszeres mennyiségű vízben kell duzzasztani.

A kimért por alakú anyagot egyenletesen szitáljuk a vízbe és 2-3 órán át duzzasztani hagyjuk. A bentonitpépet kézzel átnyomkodjuk, hogy csomómentes legyen, majd a mustban elkeverjük. A must kénezését és a bentonitos kezelését egyidejűleg végezzük. A permetezőszer-maradványoktól a bor vegyszer ízt, réz ízt vagy más borhibát kaphat. Ha a szőlő egészséges, 100 liter musthoz 1 dkg borként, valamint 5-10 dkg bentonitot adjunk. Mindössze 6-8 órás ülepítési idővel számoljunk.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-03-25

Húsvétra is tökéletes: Spenótos-tojásos pite RECEPT

Ha valami igazán húsvéti és egyben különleges tojásos ételt szeretnél, akkor ajánlom a spenótos-tojásos pite receptjét. A vendégek imádni fogják!

2024-04-30

Sorra verik át a vevőket: magyar eperként árulják a külföldi importot

A magyar eper helyett adhatnak vegyszerekkel tartósított, spanyol, olasz, görög szamócát is, amik sokkal rosszabb minőségűek. Mutatjuk, hogyan kerülheted el!

2024-04-29

Így duplázd meg a kajszi termésedet egy kertész tippjeivel

A kajszibarack szinte egyet jelent a nyárral, mégis sokan félnek termeszteni ezt a gyümölcsöt, pedig nem kell, Kósa Dániel kertész tippjeivel bevezetünk téged is!

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-04-29

Sokunk kedvence az áfonya: ültessük el május elején egy kertész tanácsaival

Ismerd meg az áfonya titkait és ültess magad is májusban! Ezek egy gyümölcs szakirányú kertész tanácsai a tökéletes áfonya bőséges terméséhez - kövesd a tippeket.

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk: cukkini ültetés lépései

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

evaportranszspiráció

az élő növényzettel borított talaj összes párologtatása, a felszíni párologtatás... Tovább

9/2006. (II. 3.) FVM rendelet

a borok eredetvédelmi szabályairól szóló 97/2004. (VI. 3.) FVM rendelet módosításáról A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs