Tudtad, hogy az orgona ehető? Készíts lekvárt, szörpöt, teát, vagy ecetet orgonából

VN, NA

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A tavasszal mesés színekben pompázó, és semmihez sem fogható illattal kerteket elárasztó orgona nemcsak a szemünket, otthonunkat, édesanyáinkat, és lelkünket árasztja el jósággal, hanem a hasunkat is. Ugyanis nemcsak hogy ehető, hanem egészen finom étkeket lehet belőle készíteni, amihez most mutatjuk is a legjobb recepteket. Mutatjuk az orgona lekvár, orgona szörp, orgona tea, és az orgona ecet receptjét.

Orgona lekvár recept

Hozzávalók az orgona lekvárhoz

  • 2 liternyi orgona szirmozva
  • 0,5 kg cukor 
  • 1 liter víz
  • 2 kisebb citrom leve
  • fél alma
  • 1-2 dzsem fix (textúrától függően, 1-el lazább, 2-vel sűrűbb lesz az állaga)
  •  

Orogona lekvár elkészítése

Az orgonát leszirmozzuk, a zöld részeket eltávolítjuk, majd átmossuk és lecsepegtetjük. Következő lépésként a vizet a cukorral feltesszük a forrni, amikor forr, beletesszük a szirmokat és a felére forraljuk a folyadékot. Egy éjszakán keresztül kell pihentetni a kapott masszát. Másnap kell hozzáadni a citrom levét, valamint az almát (ízlés szerint lehet több almát, és egy kis narancsot is hozzáadni), majd az egészet egy botmixer segítségével pépes állagra keverni. Újból felforraljuk, majd hozzáadjuk a dzsemfixet az utolsó 5-10 percben. Még forrón steril üvegekbe töltjük és pár percre felfordítjuk az üveget. Aki ragaszkodik a dunsztoláshoz, az meleg takarók között hagyja kihűlni egy napig. 

Orgona szörp recept

Hozzávalók az orgona szörphöz

  • 2dl/ 1csésze orgonavirág
  • 2dl/ 1 csésze cukor 
  • 2dl/ 1 csésze víz 
  • 1 citrom leve

 

Az orgona szörp elkészítése

A virágokat leszemezzük, itt sem kell a zöld rész. A vizet a cukorral felfőzzük, majd hozzáadjuk a virágot, és együtt még olyan 1-2 percig forraljuk, ezután pedig lehúzzuk a tűzről és belecsavarjuk a citrom levét. Ha kész, akkor leszűrjük a főzetet, majd hülni hagyjuk, üvegbe töltjük, fogyasztásig hűtőbe tároljuk.

Orgona tea recept

Az orgona tea megfelelő módja a megfázásos tünetek enyhítésére, sőt még lázcsillapító hatást is tulajdonítanak neki. 2 evőkanál orgonalevelet 250 ml vízben forralva kell elkészíteni, majd 2-3 órán át kell hűlni, hagyni. javasolt felhasználás: minden nap 4x1 teáskanálnyi fogyasztható, evés előtt, 3-5 napon át.

Orgona ecet recept

Hozzávalók az orgona ecethez (fél literhez)

  • 2 marék orgonaszirom
  • 3 dl fehérborecet 
  • 2 dl 20 %-os“sima” ecet 

Az orgona ecet elkészítése

Az orgona ecet kiválóan használható a tavaszi saláták ízesítéséhez. Első lépés ez esetben is a mosás, valamint a szirmok leszedegetése. Ezeket a szirmokat egy alaposan megtisztított és megszárított üvegbe beleszórjuk, majd felöntjük a kétféle ecettel, jól összerázzuk, majd 2-3 héten keresztül állni hagyjuk. ha a 2-3 hét során néha összerázzuk, akkor az ecet jobban átveszi az orgona aromáját, a végén leszűrjük, és úgy öntjük az üvegbe. 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

További cikkek ebben a témában
virág

Tovább a Lexikonhoz

Spinoza (ADV 8784)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepesen korai. A kalászkapelyva nem,... Tovább

Pihenés

A pihenés   A pihenés fizikai és szellemi erők teljes értékű... Tovább

Tovább a lexikonra