Mennyei karácsonyi almalekvár receptek: narancsos és mákos almalekvár

VN

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Már tényleg hamarosan elérkezik a karácsony, és ha éppen van otthon egy kisebb ládikónyi almád, akkor nemcsak magadnak tudsz nagyon finom desszertet készíteni, hanem akár másoknak is ajándékot. Mutatunk kettő nagyon finom, és különleges karácsonyi almalekvár receptet, mákosat, valamint narancsosat, amit akár majd ajándékba is adhatsz karácsonykor!

Hozzávalók a narancsos karácsonyi almalekvárhoz

  • 1.5 kg alma
  • 2 db citrom
  • 4 db narancs
  • 2 teáskanál fahéj
  • 0.5 teáskanál gyömbér
  • 1 teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 3 evőkanál méz
  • 200 g cukor
  • 0.5 db vanília

A narancsos karácsonyi almalekvár elkészítése

A narancsos almalekvár elkészítéséhez először is az almát megpucoljuk, majd tetszőleges,en, egyforma kockára vágjuk, miközben folyamatosan locsolgatjuk a citrom levével, hogy ne barnuljon meg ( ezt a technikát biztosan többen is ismeritek, ez az apró trükk bármilyen sütemény készítésnél, dekorálásánál, vagy tálalásnál is jól tud jönni, ne aggódj nem lesz savanyú). Amikor ezzel készen vagyunk, akkor a narancsok héját az almára reszeljük, a levüket pedig egyszerűen ráfacsarjuk. Ezután hozzáadjuk a karácsonyi kis fűszereinket is, azaz a fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, vaníliát, gyömbért, rácsurgatjuk a mézet is, valamint a cukrot is hozzákanalazzuk. Ezután felrakjuk főni, lassú tűzön. Körülbelül másfél órán át kell főnie, de vigyázz, mert könnyen odaég, ha néha nem kavarod meg, azért ne hagyd teljesen magára! Még forrón töltsd üvegbe, és miután kupakkal lezártad felfordítva hagyd kihűlni!

Hozzávalók a mákos karácsonyi almalekvárhoz

  • 2.5 kg alma 
  • 15 dkg mák (egész)
  • 50 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 csomag dzsemfix
  • 3 citromból nyert citromlé

A mások karácsonyi almalekvár elkészítése

A mákos almalekvár elkészítését is az almák feldolgozásával kezdjük, ebben az esetben is ugyanúgy járunk el, azaz a 2,5 kg almát megpucoljuk, csak most nem felvágjuk a mosás, pucolás után, hanem ahogyan a recept írja, lereszeljük. Itt is alkalmazzuk a trükköt: a citromok levével folyamatosan locsolgatjuk a lereszelt citrom levével, hogy ne barnuljanak meg az almaszeletek. A recept fél kilogramm cukor hozzáadását javasolja, de ez ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is, illetve még mehet bele ezen a ponton a fahéj, valamint a mák. Fontos, hogy nem darált mákot kell hozzáadni, hanem nyers, darálatlan mákot, hiszen így roppanósak lesznek a mák darabok, ami az igazi esszenciáját adja majd a lekvárnak. Ezt az egészet felforraljuk, belekeverjük dzsemfixet (ezután pedig a tasakon lévő használati utasítás szerint járunk el), és mehet az üvegekbe. Az üvegeket fejre fordítjuk amíg ki nem hűlnek. 

A karácsonyi almás lekvárok nemcsak a süteményekben lesznek tökéletes alapanyagok, hanem ajándékba is tökéletes választás, akár munkatársaknak, barátoknak, vagy családtagoknak. Próbáljátok ki, mert nagyon finomak, és passzolnak az ünnepi kavalkádhoz.
 

Forrás: Nosalty


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Még több cikk

2024-04-30

Sorra verik át a vevőket: magyar eperként árulják a külföldi importot

A magyar eper helyett adhatnak vegyszerekkel tartósított, spanyol, olasz, görög szamócát is, amik sokkal rosszabb minőségűek. Mutatjuk, hogyan kerülheted el!

2024-05-04

Ilyen a tökéletes paradicsom metszés: a titkos fegyver a zamatos terméshez

Hogyan kell paradicsomot metszeni? Mi a tökéletes paradicsom metszés titka? Mutatjuk a kertész tanácsait, hogy a te paradicsomod se bokrosodjon el a nyáron!

2024-05-02

Itt vannak a legjobb tippek a tökéletes zeller termesztéséhez egy kertésztől

Elhoztuk nektek a legjobb zeller termesztési tippeket, egy kertész tanácsaival, aki elmondja nektek most, hogyan szokta termeszteni tökéletesen a zellert!

2024-04-29

Salátatermesztés mesterfokon: hogyan nevelj egész éven át friss zöldséget a kertedben?

Tanuld meg a salátatermesztés minden trükkjét! Készítsd elő a magtálcát, gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről, és használd ki a természetes védekezés lehetőségeit.

2024-05-04

Borsó a kertben: tippek a sikeres borsó termesztéshez

Borsó termesztési tippek egy kertésztől: így nevelj borsót a kertedben, hogy az asztalodon mindig friss és zsenge zöldség legyen, kövesd tippjeinket te is!

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-04-29

Így duplázd meg a kajszi termésedet egy kertész tippjeivel

A kajszibarack szinte egyet jelent a nyárral, mégis sokan félnek termeszteni ezt a gyümölcsöt, pedig nem kell, Kósa Dániel kertész tippjeivel bevezetünk téged is!

2024-04-29

Sokunk kedvence az áfonya: ültessük el május elején egy kertész tanácsaival

Ismerd meg az áfonya titkait és ültess magad is májusban! Ezek egy gyümölcs szakirányú kertész tanácsai a tökéletes áfonya bőséges terméséhez - kövesd a tippeket.

További cikkek ebben a témában
gyümölcs Házi kert

Tovább a Lexikonhoz

juvenilitás

növények erőteljes növekedést folytató fiatalkori állapota; virágzásra még nem képesek... Tovább

finom fésűsgyapjú

egyes merinói juhok 6 cm-nél hosszabb, erős, rugalmas, finom, 18—22 um vastagságú, A... Tovább

Tovább a lexikonra