Minden a datolyaszilváról - hogyan érdemes fogyasztanod, miért ennyire különleges?

Hogyan fogyasztható datolyaszilva?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Tudj meg mindent a datolyaszilváról

A datolyaszilvák vásárlása és tárolása

A datolyaszilvák kiválasztásakor keress olyanokat, amik mélypirosak vagy narancssárga színűek, fénylő, puha a héjuk és még rajtuk vannak zöld leveleik. Ajánlatos mindkért fent említett változatot kemény, ropogós állapotában megvásárolni. Mind a Fuyu, mind pedig a Hachiya datolyaszilvák fogyaszthatók frissen, szeletekre vágva. A héjuk is ehető, bár néhányan csak a húsukat szeretik megenni. A leveles rész viszont nem ehető, így ezt mindenképpen távolítsd el fogyasztás előtt. Az Hachiyák annyira krémes állagúak lehetnek, hogy legegyszerűbb egy mélyebb tálból enni őket, hasonlóan egy pudinghoz.

Mivel az éretlen datolyaszilvák ehetetlenek, így a legtöbben szeretik éretten megvásárolni és minél előbb elfogyasztani őket. A keményebb, éretlen gyümölcsöket azonban házilag is tovább érlelheted. Elég csupán szobahőmérsékleten hagynod őket, de fel is gyorsíthatod a folyamatot ha papírzacskóba helyezed őket egy alma vagy banán társaságában. Bármelyik változatot is választod, ha elérték a kívánt érettséget, ez után a fogyasztásig hűtőben tárold őket.

A datolyaszilvák szárítása

Ha sikerül egy nagyobb mennyiségű gyümölcsre rátenned a kezed, akkor érdemes szárítással tartósítani őket. Afféle bónuszként a szárítási folyamat csak még ízletesebbé varázsolja a datolyaszilvákat. A szárítás során a datolyaszilvák fanyarsága eltűnik, és a gyümölcsök sokkal tovább maradnak fogyaszthatók. A szárításra azok a datolyaszilvák alkalmasak, amelyeket színes, de még kemény állapotukban szüreteltek. A gyümölcsöket felszeletelheted, a szeleteket pedig egy gyümölcsszárítóban kiszáríthatod. Egy alternatív (de sokkal körülményesebb és időigényesebb) módszer a gyümölcsök felkötése és a napon való szárítása több héten keresztül.

A datolyaszilvák leggyakoribb felhasználása

Mivel a Fuyuk kemények és édesek, így leginkább az almákhoz és körtékhez hasonlíthatók. Ez azt jelenti, hogy alkalmasak nyers fogyasztásra, kiválóak salátákba és hasonló célokra. A Hachiyák puha és már-már krémes textúrája tökéletessé teszi őket csatnikhoz, pürékhez, pudingokhoz és pitékbe.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-30

Sorra verik át a vevőket: magyar eperként árulják a külföldi importot

A magyar eper helyett adhatnak vegyszerekkel tartósított, spanyol, olasz, görög szamócát is, amik sokkal rosszabb minőségűek. Mutatjuk, hogyan kerülheted el!

2024-05-02

Itt vannak a legjobb tippek a tökéletes zeller termesztéséhez egy kertésztől

Elhoztuk nektek a legjobb zeller termesztési tippeket, egy kertész tanácsaival, aki elmondja nektek most, hogyan szokta termeszteni tökéletesen a zellert!

2024-04-29

Ezeket kell tudnod a méhrajzásról az akácvirágzás idején

Ismerd meg a méhrajzás csodálatos világát az akácvirágzás idején. Értsd meg, miért fontos ez a természeti jelenség a méhészek számára és hogyan kezelik azt.

2024-04-29

A legjobb dolog, ami történhet a paradicsommal: ültesd mellé ezeket!

A paradicsom mellé ültetett növények fontosabbak, mint gondolnánk: kertészünk tanácsait követve ültessük ezeket a növényeket a paradicsom mellé a bőséges termésért!

2024-04-29

Salátatermesztés mesterfokon: hogyan nevelj egész éven át friss zöldséget a kertedben?

Tanuld meg a salátatermesztés minden trükkjét! Készítsd elő a magtálcát, gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről, és használd ki a természetes védekezés lehetőségeit.

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

jellegtelen talaj

olyan fiatal talaj, amely még nem mutat semmilyen ->talajtípussal rokonságot (pl. nyers... Tovább

levéltrágyázás (lombtrágyázás)

a növények az oldott tápanyagokat nem csupán gyökereiken, hanem - kisebb mértékben -... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert Növénytermesztés