Elfogyott otthon a tojás? – Ezt próbáld ki helyette!

ZH

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ki ne járt volna úgy, hogy sütés vagy főzés közben jött rá, hogy elfogyott vagy nincs annyi tojás, amire szükségünk lenne. A tojás elengedhetetlen számos étel elkészítéséhez, nélküle nem áll össze a fasírt, a piskóta nem lesz az igazi és még egy palacsintát sem tudunk összedobni. Ilyenkor két lehetőséged van, hagyod az egészet és elugrassz a boltba, vagy helyettesíted az otthon lévő dolgokból. Tojáspótló alapanyagok a spejzpolcról.

Ezzel tudod helyettesíteni a tojást főzés és sütés során


Sok ételünket el sem tudnánk képzelni tojás nélkül, így ha éppen főzés közben jövünk rá, hogy nincs elegendő tojás otthon, akkor teljes lehet a pánik. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen mutatunk most neked 5 alapanyagot, amikkel egyszerűen pótolhatod a tojást az ételekből. 

1.    Gyümölcspüré


Tojás helyett használhatunk pürésített gyümölcsöket, mint például almaszószt, tört banánt, sütőtökpürét vagy egy érett avokádót is. A sütemények még meg is fogják hálálni ugyanis nedvesek és tartalmasak lesznek, de azt mindenképp tartsd szem előtt, hogy egyes gyümölcsöknek elég intenzív az íze, így a kész ételben is kiérződhet. Amennyiben egy semlegesebb ízű tojáshelyettesítőt keresel akkor válaszd az almaszószt vagy a sütőtökpürét. A helyettesítéshez semmiképp ne használj plusz cukrot, és úgy számolj, hogy egy tojást körülbelül egy negyed csészényi püré helyettesít. Leginkább kevert süteményekhez és kenyérsütéshez alkalmazd!

2.    Chia mag és lenmag


Tojás helyett bátran használhatunk ezekből az omega-3-ban gazdag magvakból is, csupán csak őröljük le a magokat, majd egy evőkanálnyi őrleményt keverjünk el 3 evőkanálvízzel, úgy hogy egy sűrű masszát kapjunk. Ez az egy mennyiség helyettesít 1 tojást. Akár a chiamagot választod, akár a lenmagot, mindkettő egy kis diós ízt fog kölcsönözni az ételnek, valamint a pékáruk egy sűrű, nehéz textúrát kapnak általa. Kenyerekhez, palacsintákhoz, gofrihoz, muffinhoz és húsételekhez is kiváló!


3.    Tofu


A tofu semleges ízével tökéletes tojás helyettesítő, hiszen magas a víztartalma, így könnyebb és krémesebb az állaga is. Ennek ellenére egy sűrű textúrát tud képezni a sütés során, a töményebb desszertek elkészítéséhez is megfelelő, például egy brownie sütésnél. Csak úgy, mint a püréknél, egy negyed csésze tofu helyettesít egy darab tojást.


4.    Ecetes szódabikarbóna


A te álmod is sütés során a könnyű és légies piskóta? Akkor keverj össze 1 teáskanál szódabikarbónát 1 evőkanál ecettel 1 tojás helyettesítéséhez.  A létrejövő kémiaireakció szén-dioxidot és vizet termel, ettől lesz a tészta könnyű és levegős.


5.    Aquafaba


Az aquafaba kifejezést, ha magyarra fordítanánk annyit tezs, hogy víz a babokból, vagyis a különféle hüvelyesek főzővize leszűrve.
A tojásfehérje nagyszerű helyettesítésére alkalmazható, azért is olyan elterjedt, mivel a vegán étrendben már régebb óta használják. Leginkább a konzerves hüvelyesek, azok közül is a csicseriborsó főzővize a legjobb. Próbáld ki a habcsók sütést tojásfehérje helyett ezzel! 
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

További cikkek ebben a témában
Érdekességek

Tovább a Lexikonhoz

anyabölcső

új anya nevelésekor (a ->méhcsalád megoszlásakor, pl. rajzáskor és anyaváltáskor) a méhek... Tovább

vízkapacitás (VK)

a talaj mennyiséggel jellemezhető víztartó képessége. A maximális v. (VKmax) az a... Tovább

Tovább a lexikonra