Így használd fel az extra uborkákat: uborka legjobb felhasználási módja

Így használd fel az extra uborkákat

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Előfordulhat, hogy uborkapalántáid gazdagabban teremnek, mint amire számítottál, de az is lehet, hogy szimplán csak több uborkát hoztál haza a zöldségestől, mint amennyire ténylegesen szükséged volt. Szóval mi a teendő, ha nem szeretnéd veszni hagyni ezeket az egészséges, frissítő terméseket? Mielőtt a komposzthatlom irányába fordulnál, vess egy pillantást az alábbi ötletekre!

Uborka felhasználása a konyhában

Uborka felhasználása: Savanyítás

Ha szeretnéd meghosszabbítani uborkáid „szavatosságát”, akkor mindenképpen a savanyítás a legmegfelelőbb módszer erre. A savanyítással továbbá ropogós textúrájukat is megőrizheted. A savanyúuborkák kiválóak különböző fogások mellé, szendvicsekbe, tálakra vagy akár magukban is – mindez csak ízlés kérdése.

Lényegében bármilyen uborkafajtát savanyíthatsz, egyedül arra kell odafigyelned, hogy a hosszabbakat kisebb kell majd vágnod, mielőtt az üvegbe helyeznéd őket. A kisebb méretű uborkákat egészben is felhasználhatod erre a célra.

Uborka felhasználása: Uborkás víz

Az extra uborkák, citromok, lime-ok, bogyók és egyéb gyümölcsök felszeletelve extra ízt és frissítő hatást kölcsönözhetnek egy pohár víznek. Na persze, az íz nem minden, hiszen a vitaminok és tápanyagok egy része is kiázik belőlük.

Néhány uborkaszeletet akár egy nagyobb kancsó vízbe is bedobhatsz, amiből aztán kedvedre öntögethetsz magadnak vagy vendégeidnek. A vizet kiegészítheted továbbá mentalevelekkel, eperszeletekkel, citrommal és egyéb termésekkel is.

Uborka felhasználása: Turmixok

Ha nem tudsz mit kezdeni a megmaradt uborkákkal, akkor add hozzá őket kedvenc turmixaidhoz. Az uborkák könnyed, frissítő ízt kölcsönöznek bármelyik keveréknek, ráadásul sok vitamint és vizet is hordoznak magukban, amikel csak jót teszel szervezetednek.

Bármilyen frissuborkát felhasználhatsz erre a célra, habár a mini és kígyóuborkák a legjobbak turmixokba.

Uborka felhasználása: Alkoholmentes koktélok

Ha vendégeket vársz, legyen szó családtagokról vagy barátokról, néhány alkoholmentes koktélt is készíthetsz nekik egy kevés uborka felhasználásával. Akárcsak a turmixokat, az uborkák a koktélokat is frissítő italokká varázsolják könnyed ízüknek és magas víztartalmuknak köszönhetően.
Szintén ajánlott kígyóuborkát vagy mini uborkákat felhasználni erre a célra.

Uborka felhasználása: Saláták

Nincs is jobb egy friss salátánál a nyári melegben, tele ropogós zöldségekkel, frissítő ízekkel, vitaminokkal és tápanyagokkal. Az uborkák tökéletesek erre a célra, ezért, ha valamivel több maradt a nyakadon, mint amennyire számítottál, add hozzá őket a következő salátádhoz!

Az uborkák semleges, friss ízük miatt lényegében bármilyen más hozzávalót jól kiegészítenek, és ropogós textúrát kölcsönöznek a kész fogásoknak.

Uborka felhasználása: Tzatziki szósz

Néhány uborka, egy kis görög joghurt, kapor, citromlé és fokhagyma felhasználásával egy kellemes tzatziki szószt készíthetsz magadnak, amit aztán le is fagyaszthatsz későbbi felhasználására. Ez a szósz remek friss zöldségekhez, pitákhoz, szendvicseken és fűszeres húsok mellé is, hogy csak néhány példát említsünk.

Mivel a tzatzikihez reszelt uborkákra van szükség, mindenképpen érdemes a nagyobb uborkafajták közül válogatni, amiket könnyebb lereszelni.

Uborka felhasználása: Gazpacho

Ez a zöldségekkel teli hideg leves remek az extra uborkák (illetve paradicsomok és paprikák) felhasználására.  A gazpacho egyszerűen elkészíthető, mégis tele van ízzel és tápanyagokkal. A hagyomány szerint hideg elvesként fogyasztják, de akár hideg tésztaszószként is felhasználható.

Mivel ez a fogás a hozzávalók összeturmixolásával készül el, bármilyen uborkát fel lehet használni hozzá.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-29

Salátatermesztés mesterfokon: hogyan nevelj egész éven át friss zöldséget a kertedben?

Tanuld meg a salátatermesztés minden trükkjét! Készítsd elő a magtálcát, gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről, és használd ki a természetes védekezés lehetőségeit.

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-22

Közeleg a zöldbab vetés ideje: Ezek a zöldbab vetésének lépéseo

Első kérdésként fel is merült bennem a kérdés? Vajon mikor kell elvetni a zöldbabot, aztán rögtön jöttek a továbbiak, hogyan kell elvetni a zöldbabot?

2024-04-29

A legjobb dolog, ami történhet a paradicsommal: ültesd mellé ezeket!

A paradicsom mellé ültetett növények fontosabbak, mint gondolnánk: kertészünk tanácsait követve ültessük ezeket a növényeket a paradicsom mellé a bőséges termésért!

2024-04-29

Nem szabad bántani a lopódarázsat, elmondom miért

Meglepődsz! A lopódarázs nem ellenség - olvasd el, miért! Mutatjuk, miért tilos bántani a lopódarazsat, Boros Tibor méhraj befogó tippjeivel és tanácsaival!

2024-04-29

Ezeket kell tudnod a méhrajzásról az akácvirágzás idején

Ismerd meg a méhrajzás csodálatos világát az akácvirágzás idején. Értsd meg, miért fontos ez a természeti jelenség a méhészek számára és hogyan kezelik azt.

2024-04-29

Így duplázd meg a kajszi termésedet egy kertész tippjeivel

A kajszibarack szinte egyet jelent a nyárral, mégis sokan félnek termeszteni ezt a gyümölcsöt, pedig nem kell, Kósa Dániel kertész tippjeivel bevezetünk téged is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

evolúció

az élő anyag keletkezése élettelenből, az élő szervezetek változatosságának, valamint a... Tovább

tejkövek

A tejmirigyben idült hurutoos tőgyulladás esetén keletkeznek,amikor a levált hámsejtekre... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Zöldség Zöldségtermesztés