Sárgarépa érdekességek

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Március 22. Csütörtök - Beáta
hirdetes
 | Szerző: Szélesi Ferenc - Főkertész
címkék: Érdekességek

Eredetileg többszínű volt a sárgarépa!

hirdetes
Érdekes tények a sárgarépáról

Ma már mindenki úgy tudja, hogy a sárgarépa színe narancssárga, ha meglátják az emberek más színben, akkor azonnal rávágják, hogy génmódosításról van szó…Nézzük, mi az igazság a sárgarépával kapcsolatban! 

Egy kis sárgarépa történelem

A sárgarépa eredetileg Nyugat-Ázsiából, a mai Irán, és Afganisztán területéről származik, itt kezdték el először termeszteni, és fogyasztani is. Meglepő lehet, de ekkor még nem is a gyökerét ették, hanem a leveleit. Az első utalások a gyökér felhasználására az I. századból valók, Európába jóval később, a VIII. században jutott el, mórok közvetítésével, egész pontosan az Ibériai-félszigetre. Innen terjedt el ezután Észak-Európa felé. Magyar leírás elsőként 1664-ből származik a sárgarépáról, Lippay Jánostól. 

hirdetes

 

A sárgarépa színe

Kevesen tudják, de a mai ismert színű változat csak a XVII. században kezdett elterjedni, előtte nem a narancssárga volt a jellemző. A répa gyökerének színe többnyire lila, vagy bíbor volt, csak nagyon ritkán fordult elő citromsárga, vagy fehér példány, ami akkoriban mutánsnak számított, ugyanis ezekből hiányzott a lila színt adó pigment, nevezetesen az antocián.  

 

Hogyan alakult ki a ma ismert szín?

Az információk eléggé ködösek, azt nem tudjuk pontosan, hogy ki nemesített először sárga színű sárgarépát, azt viszont több mint biztosnak tűnik, hogy a mutáns, fehér répát keresztezték vadon élő répafajtákkal a Németalföldön, és egyszer csak felbukkant a zöldség ma is ismert, narancssárga változata. A mutáns fehér répa egyébként nem a szimpla fehérrépa, ami a petrezselyem gyökere, hanem valóban sárgarépa, csak éppen fehér – kicsit lehet bonyolult, de remélem érthető.

 

A mára leginkább elterjedt narancssárga színű sárgarépa színét az antocián helyett a bétakarotin adja. A sárga színben pompázó sárgarépa nagyon hamar közkedvelt lett, már csak azért is, mert húsosabb, és édesebb volt, mint a korábbi lila változat, ami nem sokkal később szinte teljesen el is tűnt a piacról. Manapság Kína a világ legnagyobb répatermelője, a maga 16 millió éves tonnájával, itt pedig újra fel-feltűnik a sárgarépa lila változata is. A következő oldalon pedig azt is elmondom, miért olyan jó dolog a sárgarépa!

 

hirdetes
hirdetes


8 jele annak, hogy kutyád igazán boldog

8 jele annak, hogy kutyád igazán boldog

2018-03-18

Mivel kedvenceink nem tudnak beszélni, sokszor tűnődünk azon, vajon mire is gondolhatnak, vagy éppen mit érezhetnek. Habár elég szűkszavúaknak mondhatóak, testbeszédükkel sokkal többet elárulnak nekünk érzéseikről, mint gondolnánk. Ha alaposan oda figyelünk erre a 8 jelre, megtudhatjuk, hogy kutyánk vajon igazán boldog-e.

Ne bántsd az óriás tőrösdarazsat!

Ne bántsd az óriás tőrösdarazsat!

2018-03-19

Hatalmasak, hangosan döngicsélnek és a frászt hozzák az emberre. Az óriás tőrösdarazsak mégis ártalmatlanok ránk nézve. Ezért ne bántsd az óriás tőrösdarazsat!

Genetikailag módosított ételek

Genetikailag módosított ételek

2018-03-19

Olyan genetikailag módosított ételeket, élelmiszereket mutatok most be nektek, amikkel mindenképpen vigyázni kell. Cikkemben kitérek arra is, miért annyira veszélyesek a genetikailag módosított ételek.


2018-03-19 Minden, amit a zsálya termesztéséről tudnod kell

Zsálya termesztése kiskertben, tudj meg mindent a zsálya termesztéséről. Házi kertben, kis területen is termeszthettek zsályát, cikkünkből ki is derül, hogyan!

2018-03-21 Hogyan kerüld el, hogy lakásod kutya kennel szagú legyen

A legtöbb kutyatulajdonos biztos nem úgy jellemzi egyből otthonát, hogy friss, tiszta és jó illatú. Sajnos a legtöbb kutyás ház esetében nehezen elkerülhető, hogy előbb utóbb kutya kennel szagúvá váljon. Ha odafigyelünk könnyen megőrizhetjük a tisztaságot és a friss illatot. Íme, hogyan kerüld el, hogy a te házad is kutya kennel szagúvá váljon

10 tipp amit mindenképpen tarts be, ha kutyával utazol!

Régebben szinte lehetetlen volt kivitelezni egy nyaralást kutyával. A szállodák egyáltalán nem voltak felkészülve a négylábúak érkezésére, így...

Hogyan kerüld el, hogy lakásod kutya kennel szagú legyen

Tiszta és friss illatú! Általában egy kutya tulajdonos nem így szokta jellemezni a lakását. Mondjuk ki: a sárfoltos padló, a koszos farok csóválása,...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.