Érdekességek a rebarbaráról - Ezért lesz a kedvenced!

Érdekességek a rebarbaráról - Ezért lesz a kedvenced!

TK, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A rebarbara egy nagyon különleges és sokoldalú növény, ami nem árt, hogyha a kedvenceddé válik, nézzük, mit érdemes tudni a rebarbaráról!

Tudnivalók a rebarbaráról

Tudnivalók a rebarbaráról

A piros szárairól híres kerti rebarbara (Rheum × hybridum) egy hosszú idők óta használt évelő növény. Habár azt nem tudni, hogy pontosan mióta is használják étkezési célokra, úgy tartják, hogy a rebarbarát egy leveles, de szár nélküli fajtájából (Rheum rhabarbarum) tenyésztették ki, amelyet már időszámításunk előtt 2700 évvel is alkalmaztak gyógyászati célokra.

A rebarbarát egészen a XIX. századik nem sokan használták, azonban ahogy ekkortájt a cukor is terjedni kezdett a világban, hamar kiderült, hogy a zöldség természetes savanyúsága remekül passzol az új egzotikus édesítő finom ízéhez. Habár biológiailag egy zöldségről van szó, a kerti rebarbarát gyakran használják gyümölcsként sütéshez és főzéshez is.

Általános tudnivalók a kerti rebarbaráról

A kerti rebarbarát lédús szárai miatt termesztik, amelyek általában piros színűek, de lehetnek halványzöldek vagy rózsaszínek is. Ha nem zavarják meg, akkor akár másfél méter magasra, és 1,8 méter szélesre is megnőhet. A kerti rebarbara tőlevélrózsában nő, ami azt jelenti, hogy alkalmas rendszeres szüretelésre is, erről bővebben a folytontermő növények című írásunkban olvashattok!

Ahogyan már említettük, a kerti rebarbara egy évelő növény, amely a 3-8 USDA zónákban hidegtűrő. Kifejezetten jót tesz neki, ha a talaj megfagy körülötte egy kicsit, ugyanis 4°C alatti hőmérsékletre van szüksége, hogy „téli álomba” szenderüljön. Nyáron is legfeljebb 15-20°C-os hűvösben szeret lenni. Habár termeszthető magról, sokkal egyszerűbb koronástól beszerezni őket, majd a kifejlett példányokat szétválasztással szaporítani.

A kerti rebarbara kevés kalóriát, ellenben sok rostot tartalmaz. Sok K-, C-, és E-vitamin van benne, illetve egy kevéske kalciumot, mangánt, és káliumot is kínál. A zöldség szárai az úgynevezett antociánok miatt piros – minél több található meg ezekből az antioxidánsokból a kerti rebarbarában, annál mélyebb lesz a színe. 

Fontos tudnivaló a kerti rebarbara leveleiről

Ugyan a kerti rebarbara szárai nyugodtan megehetők, a leveleket semmilyen formában nem ajánlott elfogyasztani. Ez azért van, mert a kerti rebarbara leveleiben rengeteg oxálsav található, ami nem csak elfogyasztva, de belélegezve, és a bőrön át felszívódva is mérgező. Fontos tehát, hogy a kerti rebarbara kezelésekor és szüretelésekor légy nagyon óvatos, és lehetőleg használj védőkesztyűt.

Peggy Choucair képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-02

Itt vannak a legjobb tippek a tökéletes zeller termesztéséhez egy kertésztől

Elhoztuk nektek a legjobb zeller termesztési tippeket, egy kertész tanácsaival, aki elmondja nektek most, hogyan szokta termeszteni tökéletesen a zellert!

2024-04-24

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ültess májusban lila brokkolit, ami a kerted királynője lesz, hiszen számos előnnyel rendelkezik, mutatjuk a legfontosabb infókat a lila brokkoliról, gyere!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

2024-04-29

Ezeket kell tudnod a méhrajzásról az akácvirágzás idején

Ismerd meg a méhrajzás csodálatos világát az akácvirágzás idején. Értsd meg, miért fontos ez a természeti jelenség a méhészek számára és hogyan kezelik azt.

2024-04-30

Sorra verik át a vevőket: magyar eperként árulják a külföldi importot

A magyar eper helyett adhatnak vegyszerekkel tartósított, spanyol, olasz, görög szamócát is, amik sokkal rosszabb minőségűek. Mutatjuk, hogyan kerülheted el!

2024-04-29

Salátatermesztés mesterfokon: hogyan nevelj egész éven át friss zöldséget a kertedben?

Tanuld meg a salátatermesztés minden trükkjét! Készítsd elő a magtálcát, gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről, és használd ki a természetes védekezés lehetőségeit.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

125/2008. (IX. 23.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezõgazdasági termelõk... Tovább

csibenevelés

a kikelt csibéket néhány órai pihentetés után osztályozzák. A jó minőségű csibe... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés