Medvehagymaszezon 2023

Itt a medvehagymaszezon

SzSz, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Március közepén megkezdődött a medvehagyma szezonja, így naponta saját fogyasztásra legfeljebb két kilogramm gyűjthető. 

Medvehagyma

A medvehagyma szezonja március végére, április elejére esik általában. Ez a növény kora tasvasszal jelenik meg, ahogyan a hóvirág is. A medvehagyma igen jótékony hatású növény, hiszen kedvezően hat a vérkeringésre és az emésztő rendszerre. Emellett rendkívül finom, friss íze van, és számos felhasználási módja ismert. 

Medvehagyma vs. gyöngyvirág

Tavasszal sokat találni belőle az erdőben, így ilyenkor sokak kedvenc elfoglaltságává válik a medvehagyma gyűjtése. Nagyon fontos azonban odafigyelni, hiszen összetéveszthető a gyöngyvirág leveleivel, amely viszont mérgező. Éppen ezért érdemes a medvehagyma szedését már most a szezon elejére időzíteni, mivel a gyöngyvirág ilyenkor még nem bújik elő. 

Amennyiben szeretnénk biztosra menni, nagyon egyszerűen megkülönböztethetjük a két növényt egymástól. A levél dörzsölése során, ha hagymaszagot érzünk, akkor medvehagymába botlottunk. Érdemes azonban figyelni abban az esetben is, ha piacon várásolnánk medvehagymát. Lehetőleg az alkalmi árusokat és a jelöletlen termékeket jobb elkerülni! A medvehagymát fogyasztás előtt pedig mindig alaposan mossuk meg, akár vásároltuk, akár mi magunk szedtük. 

A medvehagyma gyűjtése

Fontos tudnia minden medvehagyma kedvelőnek, hogy gyűjtésére állami szabályozás vonatkozik, így érdemes figyelembe venni az alábbiakat: 

A medvehagymát kizárólag saját fogyasztásra szedhetjük, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. A természetvédelmi területekről az illetékes erdőgazdaság vagy a nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóság tud tájékoztatást adni. 

Kereskedelmi célú medvehagyma gyűjtés esetén minden esetben engedély szükséges! Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki.

A kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, mint minden élelmiszerre. Ezáltal a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot. Így vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a szükséges adatok fel vannak-e tüntetve. Ezzel pedig könnyen elkerülhetjük az illegális termék vásárlását. 

Medvehagymás receptek

A medvehagymát számtalan ételbe beilleszthető. Készíthetünk belőle akár krémlevest, főzeléket, pestot, de hozzáadhatjuk húsokhoz, rakott ételekhez vagy pedig hagyományos medvehagymás pogácsát is készíthetünk belőle, amelyet már nagymamáinktól láthattunk. A medvehagyma íze a vöröshagyma és a fokhagyma között lehet, azonban nem olyan intenzív, inkább frissítő. Érdemes kísérletezni vele, isteni finom!

Ezt a medvehagymás pogácsa receptet érdemes kipróbálnod!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-04-29

Salátatermesztés mesterfokon: hogyan nevelj egész éven át friss zöldséget a kertedben?

Tanuld meg a salátatermesztés minden trükkjét! Készítsd elő a magtálcát, gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről, és használd ki a természetes védekezés lehetőségeit.

2024-04-29

Nem szabad bántani a lopódarázsat, elmondom miért

Meglepődsz! A lopódarázs nem ellenség - olvasd el, miért! Mutatjuk, miért tilos bántani a lopódarazsat, Boros Tibor méhraj befogó tippjeivel és tanácsaival!

2024-04-29

Ezeket kell tudnod a méhrajzásról az akácvirágzás idején

Ismerd meg a méhrajzás csodálatos világát az akácvirágzás idején. Értsd meg, miért fontos ez a természeti jelenség a méhészek számára és hogyan kezelik azt.

2024-04-29

Így duplázd meg a kajszi termésedet egy kertész tippjeivel

A kajszibarack szinte egyet jelent a nyárral, mégis sokan félnek termeszteni ezt a gyümölcsöt, pedig nem kell, Kósa Dániel kertész tippjeivel bevezetünk téged is!

2024-04-29

Sokunk kedvence az áfonya: ültessük el május elején egy kertész tanácsaival

Ismerd meg az áfonya titkait és ültess magad is májusban! Ezek egy gyümölcs szakirányú kertész tanácsai a tökéletes áfonya bőséges terméséhez - kövesd a tippeket.

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ivarjelleg (nemi jelleg)

azoknak a tulajdonságoknak összessége, amelyek meghatározzák valamely állat ivari... Tovább

ló fejformái

a ló fejformája elárulja a nemét és következtetni lehet fajtájára is. A csődör feje... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet kertfenntartás növény Növénytermesztés Növényvédelem Zöldségtermesztés