kender (Cannabis sativa L.)
a kenderfélék családjába tartozó értékes egyéves, kétlaki, lágy szárú rostnövény. Rostjából kötél, ponyva, tömlő, heveder, bútorhuzat, vászonáru stb. készül. Hazai termőterülete 6-7 ezer ha; az átlagtermés 7-8 t/ha kóró, ill. 0,5-0,7 t/ha mag. Oldalra ágazó orsógyökere 2—2,5 m-re is lehatol. Vastag, üreges szára erősen bordázott; 2,5-4 m magasra is felnő. Tenyeresen összetett levélkéin az apró mirigyszőrök illata jellegzetes. (Váladékukból vonják ki keleten a hasist; a mi fajtáink ezt alig tartalmazzák.) A nő- (v. magvas) kender durvább jellegű, mint a hím-kender A hím- (v. virágos) kender vékonyabb szárú, ritkább lombozatú. Gyorsan túlnövi a nő-kendert; előbb is virágzik. Bőven termel virágport, amely a szél segítségével a nő-kender levélhónaljában levő virágokat termékenyíti meg. Az egymagvú makktermés szinte zöldesszürke; jó minőségű olaját többféleképpen hasznosítják. Előf. egylaki v. hímnős kendertő is, ez utóbbin mindkét ivarszerv kifejlődött. A kender meglehetősen igényes a termőhelyre: termékeny, mély rétegű talajt kíván. Március végén, április elején gabonasortávra vetik 70-85 kg/ha maggal, 3-5 cm mélyre. Ha megerősödött, a gyomokat rendszerint elnyomja. Augusztusban akkor lehet aratni, amikor tömegesen szórja a virágport ("füstöl a kender"). A géppel vágott kévéket kúpokban szárítják, majd bálázzák. A lombozott kórót minta alapján minősítve a rostipar veszi át. Magtermesztéskor 70x16-20 cm-es kötésben, szemenkint vetik, hogy a 60-80 ezres tőszám kialakuljon. Az állományt a molytól és a gyomosodástól óvni kell. Szeptember elején vegyszerrel lombtalanítják, majd géppel betakarítják a magot. A kórót v. lezúzzák, v. lehordják a tábláról. A márványos rajzolatú mag ezermagtömege 16-24 g. Átlag 34% olajat, 18% nyersfehérjét, 21% keményítőt, 14% nyers rostot, 5,5 hamut és 7,5% vizet tartalmaz. Takarmányként és a gyógyászatban is használatos.
Sárgarépa termesztés lépésről lépésre - a tökéletes csírázástól a bőséges betakarításig
A sárgarépa termesztése kihívást jelenthet még a tapasztalt kertészek számára is, de néhány alapvető technikával és türelemmel bárki képes lehet bőséges és egészséges...
Ezeket a hibákat követik el a legtöbben az uborka termesztésénél
Az uborka termesztése sokak számára kedvelt időtöltés, ami nemcsak, hogy gazdagíthatja a konyhakert kínálatát, de örömet és büszkeséget is okozhat, amikor az első saját...
Bodzaszörp akáccal és citromfűvel: mostantól mindig így fogod csinálni!
Ha unod a hagyományos bodzaszörpöt, itt az ideje valami újnak! Ez a recept akáccal és citromfűvel gazdagított bodzaszörp frissítő ízt kölcsönöz, melynek ellenállhatatlanul...
Ne ültesd újra minden évben: fedezd fel, miért a zsálya a kertész kedvence!
A zsálya, ez a csodálatos gyógynövény nem csak gyógyhatásaival hódít, hanem különleges ízével és sokoldalúságával is. Az évelő növények között kiemelkedő helye van,...
Ásás mentes ágyások készítése egy kertész tanácsaival
A kertészkedésben nem csupán a növények, hanem a talaj minősége és egészsége is kiemelt szerepet kap. Ennek érdekében egyre több kertbarát fordul az állandó, ásás nélküli...
Beindul az eperszüret szerte az országban: 5+1 hely, ahol szüretelhetsz epret 2024-ben
Ahogy a májusi napsütés betölti a napjainkat, Magyarország számos pontján megkezdődik az eperszüret szezon – írja az agroinform.hu. Az idei évben is rengeteg lehetőség...
Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?
Idén korán kopogtatott a tavasz, és a nyár is. Te kicsit lemaradtál, még nem ültetted tele a kertedet csodaszép virágokkal? Csak most jutott eszedbe, hogy szeretnél színes...
Borsó a kertben: tippek a sikeres borsó termesztéshez
A borsótermesztés egyike azoknak a kerti tevékenységeknek, amelyek során a türelem és a megfelelő technikák ötvözése csodás eredményeket hozhat. Bár a borsóvetés és...
Ilyen a tökéletes paradicsom metszés: a titkos fegyver a zamatos terméshez
Még csak május van, a paradicsompalánták ültetése óta nem telt el sok idő, de a kertészek jól tudják, milyen gyorsan nőnek és bokrosodnak el ezek a növények. Ahhoz, hogy...
Most kell elültetned ezt az ízletes zöldséget: Padlizsán ültetés lépései
A padlizsán egyre népszerűbb hazánkban is, ami nem is véletlen, hiszen megannyi étel remek alapanyaga, körete, főtt, sült, párolt formában is nagyon finom, krémnek elkészítve...
Ilyen előnyei vannak a virágoknak, a zöldfelületeknek
A növények és virágok jelenléte a városi környezetben számos előnyt nyújt, mind az emberek, mind a környezet számára. Sokszor sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni ennek...