karbonsavak
elsőrendű alkoholok, ill. aldehidek oxidációs termékei, jellemzőjük a karboxilcsoport (—COOH). Közepesen erős szerves savak, de protonátadó készségük az ásványi savakénál kisebb. Savas jellegük a szénatomszám növekedésével csökken. A karboxilcsoport száma alapján egy-, két-, ill. többértékűek, a szénlánc jellege szerint telítettek, telítetlenek, ill. aromás karbonsavak lehetnek. A telített egyértékű, kis szénatomszámú karbonsavak folyékonyak, a nagyobb szénatomszámúak szilárdak. Fontos szerepük van az élő sejt működésében, az anyagcsere-folyamatokban, valamint jelentős vegyip. alapanyagok (pl. gyógyszeripar, festékipar, műanyagipar). Az egyértékú karbonsavak. homológ sorában az első a hangyasav (HCOOH), a természetben egyes növényekben (pl. csalán) és egyes állatokban (pl. hangyák, méhek) fordul elő, azoknak védekező anyaga. Konzerváló hatású, takarmányok tartósítására (hangyasavas tartósíté) használják. Az ecetsav (CH3COOH) tiszta, vízmentes állapotban +16°C-on a jéghez hasonló kristályokká dermed, ezért jégecetnek nevezik; hígított oldatát étkezési célokra, tartósításra alkalmazzák. A propionsav (CH3CH2COOH) szintén tartósítószer (propionsavas tartósítás). A húsban, a verejtékben, a bélsárban található a kellemetlen szagú vajsav [CH3(CH2)2COOH]. Észterei alakjában növényekben is előfordul. Vajsavszármazékokat alkalmaznak vadriasztó szerként is. A többértékű karbonsavakhoz tartozik az oxálsav (COOH)2, a természetben főként sói alakjában (oxalátok) fordul elő. Egyértékű aromás sav a benzoesav (QH5COOH), nátriumsójával egyetemben a konzerviparban alkalmazott tartósítószer. A nagy szénatomszámú karbonsavak a zsírsavak.
A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!
Amikor a kertünk zöldellő növényei váratlanul elkezdenek pusztulni, gyakran fejtörést okozhat a jelenség mögötti ok felfedezése. Ha azonban semmi nyilvánvaló okot nem találsz,...
Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod
A krumpli, vagy tudományos nevén a burgonya, hagyományosan a magyar konyha egyik alapvető alapanyaga. Azonban a hagyományos földben történő termesztés helyett egyre többen...
Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz
Ahogy a tavaszi napok hosszabbodnak és melegebbé válnak, a kertészkedés iránti lelkesedés is növekszik. A zöldségeskert sokak számára nem csak hobbi, hanem szenvedély, és mit...
Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok
Az aloe vera leveleinek elsárgulása többféle okra vezethető vissza. Ha szeretnéd újra szépnek, életképesnek, erőtől virulónak látni a növényt, akkor ezeket ellenőrizd....
Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés
A növénytermesztés magról kiváló módja annak, hogy költséghatékonyan és fenntartható módon saját zöldséget, gyümölcsöt vagy virágot termeszthessünk. Azonban nem elég...
Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik
A zöldségeskertek gazdagon termő földjein, ahol a praktikum és az esztétika összetalálkozik, kevés növény képes annyi sokoldalúságot és értéket hozni, mint a sarkantyúka...
Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez
A kertészkedés mindig is egy örömteli tevékenység volt számomra, ami nem csak a szakmám, de a hobbim is egyben - különösen, amikor fenntartható módszereket alkalmazva...
Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!
Már egy ideje tervezgeted, de valahogyan mindig csak halogatod? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket. Azt...
Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a...
Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?
Virágzik a lilaakác, több kert, sőt utca is el van árasztva csodás virágokkal, és az ezzel járó kellemes illatokkal. Imádjuk a lilaakácot, ha te is, akkor minden bizonyára neked...
Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet
Bazsalikom – a fűszer, ami nélkülözhetetlen a friss és aromás ételek elkészítéséhez. Legyen szó egy klasszikus olasz pestoról, egy frissítő nyári salátáról, vagy...
Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése
Imádom a zöldbabfőzelék mellett, a zöldbabos húsételeket is, ezért úgy döntöttem, idén én is ültetek zöldbabot a veteményesben. Bizony! Első kérdésként fel is merült...