Megérkezett a havazás!

Megérkezett a tél, és a havazás!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sokan várták, még többen nem, én azt mondom, hogy éppen ideje volt, hogy legyen egy kis tél. Sajnáltam nagyon, hogy Karácsonykor nem volt hó, de most végre megérkezett a tél és vele együtt a hó is! Olvasd el te is cikkünket és tudd meg, mikor és hol lehet számítani havazásra!

Esik a hó az ország több pontján

Az új év első napjaiban jelentős lehűlés vette kezdetét, több településen is mínusz 15 Celsius fok alatti hőmérsékletet mértek, átlagosan napközben -3 és -7 Celsius fok körül mozgott a hőmérséklet, éjszaka átlagosan -7 és -10 Celsius fokot mutattak a hőmérők. Ez a lehűlés továbbra is folytatódik, csak a hét második felében várható, hogy pluszban legyen a hőmérő, akkor is csak 1 és 4 Celsius fok közé fog esni a hőmérséklet. A jó hír az, hogy hétfőtől már országszerte számíthatunk havazásra, szállingózásra, akár egészen péntekig kitart a havazás, ha hinni lehet a meteorológusoknak. Az ország délnyugati részén már így is nagy mennyiség hullott, szombaton helyenként 5 centiméter is leesett, Zala, Somogy és Baranya megyékre elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A hideg idő miatt végre kinyitott a legtöbb sípálya, igaz, hogy sok helyen hóágyúkat kellett alkalmazni ahhoz, hogy a pályák alkalmasak legyenek a síelők számára. Pénteken nyitott ki a Visegrádi, a Mátraszentistváni, a Sátoraljaújhelyi, a Kékestetői, és az Eplényi sípálya is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat január 4. éjfélig figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország számára. Hétfőn nyugat felől érkezhet a havazás már a reggeli órákban, a délutáni órákra a Dunától keletre eső területekre is átterjed. Az országban több helyen fog előfordulni havazás hétfő éjfélig, a hőmérséklet jóval fagypont alatt lesz. Az ország délnyugati részén akár több mint 5 centiméter hó is hullhat, az ország többi részén azonban csak pár centiméterre számíthatunk.

A következő oldalon elmondom, mi a helyzet a világban hó ügyben!

Esik a hó az ország több pontján

Horvátország enyhén megbénult a hirtelen lehullott, nagy mennyiségű hó miatt, néhol 50 centiméter hó is hullott. Havazott Libanonban is, a Faraya-Mzaaron sípálya ennek nagyon is örült, ugyanis végre ki tudtak nyitni. Ebben a térségben félméteres havat hozott a legutóbbi hóvihar. Az ennél magasabban lévő területeken nem volt ritka a 60-70 centiméter hó sem.

Erdélyben még mindig várnak a havazásra, egészen hihetetlen, de még a Madarasi Hargitán sincsen nagy mennyiségű hó, Hargitafürdőn megnyíltak ugyan a sípályák, viszont hóágyúk bevetése szükségeltetett, mivel itt sincsen hó.

Január elsején megérkezett az igazi tél Ausztriába, idén is lehet síelni végre a hegyekben! Az év első napjaiban csak pár centiméter hullott, azóta azonban már több mint 10 centiméteres hóréteg fedi a tájat. A hét közepéig lehullhat ennek a duplája is akár, a hóhatár azonban 1000-1200 méter körül mozog csak, az ország nagyobb részén még mindig nem lehet számítani nagy mennyiségű csapadékra.

Törökország kapta a legtöbb havat eddig. A hirtelen jött, nagy mennyiségben hullt csapadék hatalmas fennakadásokat okozott az országban, 10 centiméter hó hullott a tengerparti részeken, a nagyvárosokban pedig 30 centiméter. A főváros környéki hegyekben 60-70 centiméter friss havat is mértek. Isztambultól keletre viszont még nagyobb mennyiségű hó hullott, a tengerparti Bartinban 95 centimétert, a magasabb hegyvidékeken 1,5-2 métert mértek.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

horgasfejűek okozta bélférgesség

húsevőkben az ancilosztomózis (ancylostomosis) és az uncinariozis, kérődzőkben a... Tovább

dajkacsalád

az —>anyanevelésre kijetölt, erőtől duzzadó méhcsalád; sok etetni vágyó fiatal... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek