Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK)
Kutatóintézet
Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK), illetve annak jogelõdjét az Állatélettani és Takarmányozási Kísérleti Állomást, valamint az Országos Gyapjúminõsítõ Intézetet, budapesti székhellyel 1896-ban létesítették. Az azóta eltelt száz év alatt az intézet több átszervezést ért meg, székhelye megváltozott, végül 1991. július 1-jével ismét Herceghalomba került. Alapító levele az ún. nagy gazdasági haszonállatok (szarvasmarha, sertés, juh, ló) genetikai, tenyésztési, reprodukciós, takarmányozási, takarmány-felhasználási és takarmányozás-élettani, tartás- és takarmányozás-technológiai feladatok ellátásában jelöli meg tevékenységi körét alap-, alkalmazott és fejlesztõ kutatások végzésével. További feladata az országos és regionális állattenyésztési és takarmányozási szaktanácsadás és informatika.
Az Intézet története
Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK), illetve annak jogelõdjét az Állatélettani és Takarmányozási Kísérleti Állomást, valamint az Országos Gyapjúminõsítõ Intézetet, budapesti székhellyel 1896-ban létesítették. Az azóta eltelt száz év alatt az intézet több átszervezést ért meg, székhelye megváltozott, végül 1991. július 1-jével ismét Herceghalomba került. Alapító levele az ún. nagy gazdasági haszonállatok (szarvasmarha, sertés, juh, ló) genetikai, tenyésztési, reprodukciós, takarmányozási, takarmány-felhasználási és takarmányozás-élettani, tartás- és takarmányozás-technológiai feladatok ellátásában jelöli meg tevékenységi körét alap-, alkalmazott és fejlesztõ kutatások végzésével. További feladata az országos és regionális állattenyésztési és takarmányozási szaktanácsadás és informatika.
A kutatási tevékenység két szervezeti egységben folyik: az Állattenyésztési Fõosztályon genetikai, szarvasmarha-tenyésztési, sertéstenyésztési, juh- és kecsketenyésztési, szaporodásbiológiai, sejtbiológiai, lótenyésztési osztályok, a Takarmányozási Fõosztályon kérõdzõtakarmányozási, sertéstakarmányozási, takarmányértékelési és minõsítési, takarmányozás-élettani kutatócsoportok mûködnek.
A kutatások modell és félüzemi kivitelezéséhez kísérleti telep áll rendelkezésre.
Az ÁTK több hazai, európai és tengerentúli kutatóhellyel mûködik együtt különbözõ kutatási és oktatási területeken.
Az intézmény kutatói minden évben számos nemzetközi és hazai tudományos rendezvényen vettek részt, sok rendezvény aktív szervezõi. Élénk érdeklõdés kíséri az intézeti rendezvényeket. Az intézményt rendszeresen nagyszámú külföldi szakember látogatja meg.
Az ÁTK-ban folyó tudományos munka elismerését jelenti, hogy a Szent István Egyetem, Mezõgazdaság-tudományi Kara (Gödöllõ) kihelyezett tanszékét, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezõgazdaság-tudományi Kara (Mosonmagyaróvár) pedig két társtanszéket létesített az ÁTK-ban. Intézményünk minõsített munkatársai mindkét egyetemen bekapcsolódhatnak a graduális és postgraduális képzésbe. Kutatóink ott vannak a PhD. képzésben résztvevõ hallgatók felvételi vizsgáin, majd a képzés során elõadásokat tartanak. Doktorandusok fogadására is sor kerül. Néhány kutatónk részt vesz a két egyetem különféle bizottságainak munkájában (Doktori Tanács, Habilitációs Bizottság stb.).
Az ÁTK a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felügyelete alatt álló, maradvány érdekeltségû, önálló költségvetési kutatóintézet. A költségvetési támogatás az intézmény összes bevételeinek mintegy 50 %-át képezi, a mûködéshez szükséges további összeget más forrásokból kell megszerezni. Ez a mezõgazdaság és ezen belül az állattenyésztési ágazat jelenlegi helyzete miatt, egyáltalán nem könnyû feladat. Erre az OTKA, az OM, a KPI és más hazai, továbbá nemzetközi kutatási pályázati lehetõségek, valamint a termelõ tevékenységbõl és a szolgáltatásokból eredõ bevételek kínálnak esélyt.
Fésüs László
fõigazgató
Cím:
Herceghalom
Gesztenyés út 1.
2053
Magyarország
Telefon:
+36-06-23-319-133
Fax:
+36-06-23-319-133/120
Email:
szerk@atk.hu
A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!
Amikor a kertünk zöldellő növényei váratlanul elkezdenek pusztulni, gyakran fejtörést okozhat a jelenség mögötti ok felfedezése. Ha azonban semmi nyilvánvaló okot nem találsz,...
Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod
A krumpli, vagy tudományos nevén a burgonya, hagyományosan a magyar konyha egyik alapvető alapanyaga. Azonban a hagyományos földben történő termesztés helyett egyre többen...
Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz
Ahogy a tavaszi napok hosszabbodnak és melegebbé válnak, a kertészkedés iránti lelkesedés is növekszik. A zöldségeskert sokak számára nem csak hobbi, hanem szenvedély, és mit...
Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok
Az aloe vera leveleinek elsárgulása többféle okra vezethető vissza. Ha szeretnéd újra szépnek, életképesnek, erőtől virulónak látni a növényt, akkor ezeket ellenőrizd....
Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés
A növénytermesztés magról kiváló módja annak, hogy költséghatékonyan és fenntartható módon saját zöldséget, gyümölcsöt vagy virágot termeszthessünk. Azonban nem elég...
Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik
A zöldségeskertek gazdagon termő földjein, ahol a praktikum és az esztétika összetalálkozik, kevés növény képes annyi sokoldalúságot és értéket hozni, mint a sarkantyúka...
Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez
A kertészkedés mindig is egy örömteli tevékenység volt számomra, ami nem csak a szakmám, de a hobbim is egyben - különösen, amikor fenntartható módszereket alkalmazva...
Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!
Már egy ideje tervezgeted, de valahogyan mindig csak halogatod? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket. Azt...
Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a...
Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?
Virágzik a lilaakác, több kert, sőt utca is el van árasztva csodás virágokkal, és az ezzel járó kellemes illatokkal. Imádjuk a lilaakácot, ha te is, akkor minden bizonyára neked...
Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet
Bazsalikom – a fűszer, ami nélkülözhetetlen a friss és aromás ételek elkészítéséhez. Legyen szó egy klasszikus olasz pestoról, egy frissítő nyári salátáról, vagy...
Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése
Imádom a zöldbabfőzelék mellett, a zöldbabos húsételeket is, ezért úgy döntöttem, idén én is ültetek zöldbabot a veteményesben. Bizony! Első kérdésként fel is merült...