Ezt fél óra alatt befalja a család: mézes puszedli szilvalekvárral töltve

NA

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az ünnepek közeledtével mindig különleges ételek és sütemények készítése válik fontossá, hogy a családot és barátokat egyaránt elkápráztassuk. A mézes puszedli szilvalekvárral töltve recept nemcsak ínycsiklandó, de könnyen elkészíthető, és garantáltan az asztal középpontjává válik az ünnepi időszakban. Szánjunk egy kis időt a konyhában, hogy olyan élményeket teremtsünk, amelyek emlékezetesek lesznek!

Mézes puszedli hozzávalók

•    400 g liszt (+ 20/30 gramm a nyújtáshoz)
•    80 g rétesliszt
•    200 g cukor
•    60 g méz
•    50 g olvasztott vaj
•    1 db tojás
•    1 tk szódabikarbóna
•    1 tk mézeskalács fűszer, fahéj
•    1 dl víz
•    Szilvalekvár

Cukormáz:

•    1 tojásfehérje
•    150 g porcukor
•    Pár csepp citromlé

Így készítsük el a mézes puszedlit szilvalekvárral

Egy érdekes dologgal kezdünk: egy karamell oldatot készítünk, ízt és színt ad majd a puszedlinknek. Egy lábasban egy evőkanál cukor kezdünk olvasztani, egészen addig amíg sötétbarna lesz, majd 1 dl vizet adunk hozzá és a többi cukorral együtt, majd a méz és az ízesítő anyagok jönnek, felforraljuk. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
A liszt felét hozzáadjuk a karamell oldathoz, a liszt másik felét félrerakjuk, bele keverjük abba a szódabikarbónát, félretesszük.
A lisztes karamelles keverékünket egy erős habverővel összedolgozzuk, majd mehet hozzá az olvasztott vaj, az egész tojás, és elkeverjük alaposan, ezek után jöhet a szódabikarbónás liszt is.


Összeállítjuk a tésztát (lágy tésztát kapunk), majd enyhén réteslisztezett deszkán kinyújtjuk, nem túl vékonyra, majd kis golyókat formázunk belőle, kilapítjuk beleteszünk egy kis késnyi szilvalekvárt, összezárjuk, gömbölyítjük. Enyhén lenyomkodjuk a golyóknak a tetejüket. Alsó-felső sütéssel 13-15 percig sülnek 160-170 fokon. 
A cukormázat 1 tojásfehérjéből és 150 gr porcukorral gőz fölött folyamatos kevergetés mellett „csípősre” hevítjük, és pár csepp citromlevet is rakunk hozzá. Azonnal fel is használhatjuk, meghempergetjük benne a puszedliket, sütőpapíron vagy szilikonon hagyjuk megszáradni őket.

Reméljük, hogy ez a recept és az ezzel járó hangulat hozzájárul az ünnepek varázsához és azokhoz a boldog pillanatokhoz, amelyeket az asztal körül tölthetünk el szeretteinkkel. Jó étvágyat és boldog ünnepeket kívánunk!

Kép és recept: Bebepiskóta
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

További cikkek ebben a témában
Érdekességek

Tovább a Lexikonhoz

sárgatest

a —>peteleváláskor a megrepedt tüsző falából kialakuló, időszakos... Tovább

egyensúlyérző szerv

a gerincesek viszonylagos térbeli helyzetét érzékelő szerv. A belső fülben (hallószerv)... Tovább

Tovább a lexikonra