A gyümölcs- és zöldséglevek elképesztő előnyei (receptekkel)

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a gyümölcs- és zöldséglevek házi elkészítése és fogyasztása, amit az angol nyelv nemes egyszerűséggel a „juicing” szóval le is tudott. A trend éltetői gyakran érvelnek azzal, hogy az ilyen növényturmixok javítják a szellemi jelenlétet, fokozzák a szervezet energiaszintjét, segítik a fogyást, és méregtelenítő hatásuk is van. Habár ezeket a fogyással, méregtelenítéssel, és az anyagcsere fellendítésével kapcsolatos állításokat nem támasztja alá számottevő tudományos eredmény, ez nem jelenti azt, hogy ezek a házi készítmények nem képezhetik egy egészséges étrend részét. Nézzük is, hogy hogyan!

Mi az a juicing?

A turmixolás segít minél több gyümölcsökben és zöldségekben található tápanyagot fogyasztani. A rostok eltávolításával a kész lében továbbra is megtalálható lesz minden ásványi anyag, vitamin, antioxidáns, és egyéb tápanyag, amire a szervezetnek szüksége van. Persze a felkészültebbek észrevehették, hogy így kimaradnak az egyébként nagyon fontos növényi rostok, azonban nem is az a cél, hogy ez után kizárólag csak ilyen formában fogyasszunk rostos ételeket. A gyümölcsök és zöldségek nedveit kétféle eszközzel nyerheted ki. Ezek a következők…

Turmixgépek 

A turmixgépeket senkinek nem kell részletesen bemutatni. Ezek a motoros eszközök gyorsan forgó pengés segítségével aprítják fel a növénydarabokat, és a pépes maradékot általában egy külön tárolóba helyezik. Habár ezek a gépek gyorsan dolgoznak és nagyon jó áron be lehet szerezni őket, hátrányuk, hogy zajosak, és kevésbé hatékonyak, ha a növényi nedvek kinyerése a cél.

A szárazabb zöldségekből (például kel, és egyéb leveles zöldségek) nem képesek hatékonyan kinyerni a nedveket, és a gyorsan forgó pengék által keltett hő tönkre is teheti a tápanyagok egy kis részét. A hátrányok ellenére a turmixgépek tökéletes megoldást kínálnak azoknak, akik csak néha szeretnének ilyen keveréket készíteni.

Gyümölcsprések

A gyümölcsprések nevükhöz hűen nem gyors pengékkel, hanem lassú préseléssel nyerik ki a nedveket a növényekből és zöldségekből. Ezek a készülékek sokkal halkabbak, mint a turmixgépek, és azokhoz képest sokkal hatékonyabbak is, hiszen képesek még a szárazabb növényekből is kinyerni a fontos nedveket, ráadásul nem melegszenek fel, így nem veszélyeztetik a tápanyagokat sem. Most pedig nézzük, milyen szuper előnyei vannak a zöldség-, illetve a gyümölcslevek fogyasztásának, a következő oldalon erről fogok beszélni nektek, érdemes lapozni egyet, mert mutatok pár rendkívül szuper receptet is! 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

További cikkek ebben a témában
Zöldség

Tovább a Lexikonhoz

fenyércirok (Sorgum halepense [L.] Pers.)

a pázsitfüvek családjába tartozó veszélyes gyomnövény (növényvédelmi karantén). Magas,... Tovább

durum búza (keményszemű búza, Triticum durum Desf.)

a mérsékelt égöv melegebb tájain váltja fel a közönséges -búzát. Tavaszi és féltavaszi... Tovább

Tovább a lexikonra