Almás-fahéjas csiga recept- ez a legújabb őszi kedvencünk

VN

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az alma és a fahéj páros megunhatatlan őszi fűszerezés, ami a pitén, teán, tejberizsen túl még a csigáknak is nagyon jól áll. Ha szereted a fahéjas csigát, akkor ezt a receptet is ki kell próbálnod, imádni fogod!

Süssünk almás-fahéjas csigát

Nekem nagy kedvencem a fahéjas csiga. Ősszel pedig egyébként is egyre jobban előtérbe kerülnek a fahéjhoz hasonló karakteres fűszerek. Történetesen a fahéj tökéletes kiegészítője az almának, számos sütemény ennek a tökéletes íz harmóniának kihasználásával készül. Miért ne csináljunk, egy fonom almás-fahéjas csigát is, e két íz segítségével? Hát csináljunk! Mutatom is a tökéletes receptet, amit még sok-sok évvel ezelőtt találtam a Receptneked oldalán.

Hozzávalók az almás-fahéjas csigához

A tésztához:

  • 56 dkg liszt
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 1 db tojás
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 evőkanál cukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 6 alma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál citromlé
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál fahéj
  • 6 evőkanál vaj

A mázhoz:

  • 5-6 evőkanál porcukor
  • tej 

Az almás-fahéjas csiga elkészítése

  • Első lépésként a tejet langyosra melegítjük, vagy a gázon, vagy a mikrohullámú sütőben, majd a langyos tejben elkeverünk 1 evőkanálnyi cukrot, és beleszórjuk a szárított élesztőt is. Előveszünk egy másik edényt, tálat, és abba leszitáljuk a lisztet, és egy csipet sót is adunk hozzá, majd pedig a tojás, és a felolvasztott vaj is mehet bele a lisztbe. Amikor már látjuk, hogy az élesztő felfut, azt is hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd robotgéppel 5 percig dagasztjuk, ezután pedig letakarva kelesztjük meleg helyen, olyan 40-50 percet. 
  • Amíg kel a tészta hozzálátunk a töltelékhez, ehhez meg kell pucolni, majd apró kockákra vágni az almákat. Majd egy edénybe elkeverjük a cukrot a bajjal, amikor a cukor már felolvad, egynemű krém lesz belőlük, hozzáadjuk az almákat, és rászórjuk a fahéjat, vaníliás cukrot, és a citrom reszelt héját, valamint levét is. Ezt a keveréket folyamatos keverés mellett kezdjük el karamellizálni, akkor húzzuk le a tűzről, amikor már besűrűsödött a lé, és az alma szépen összeesett. 
  • Ha megkelt a tészta, akkor lisztezett felületen 40*60 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd a tölteléknek szánt fahéjas, karamellizált almát egyenletesen eloszlatjuk rajta, és feltekerjük. A tekerést a hosszabbik oldalánál kell kezdeni, majd a tekercset 2 ujjnyi szeletekre felszelni, amik a csigákat fogják adni.
  • Egy megfelelő méretű tepsit sütőpapírral bélelünk, és beletesszük az almás-fahéjas csigáinkat. Fontos, hogy hagyj köztük megfelelő helyet, hiszen a kelt tészta sütés közben megnő. Kend át olvasztott vajjal a csigákat, majd hagyd 21-30 percig kelni. 
  • 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perig kel sütni az almás-fahéjas csigákat. Ha megsültek, akkor még nincs vége a folyamatnak, most jön az a lépés, hogy a porcukrot elkeverjük annyi tejjel, hogy sűrűn folyó máz legyen, majd a kisült csigák tetejére csorgatjuk és tálaljuk.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Még több cikk

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

További cikkek ebben a témában
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Kertészet

Tovább a Lexikonhoz

előkísérlet

az új nemesítésű, elismerésre bejelentett fajtajelöltek előzetes vizsgálata. Ezeket a... Tovább

család

1.—>Rendszertan. 2.—>Növénynemesítés értelmezésben olyan — kizarólag... Tovább

Tovább a lexikonra