Zöldséglekvár készítés a betakarított kerti zöldségeinkből

Igazi ínyencségek – Zöldséglekvárok készítése receptekkel!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Zöldséglekvár készítése

Lilahagymalekvár

A személyes kedvencemmel kezdem a sort, mivel számomra mindig is a zöldségek zöldsége lesz a lilahagyma! Nézzük, mi szükséges a lekvárhoz: egy kilogramm lilahagyma, három evőkanál balzsamcet, három evőkanál olívaolaj, négy-öt evőkanál méz, egy kávéskanál só, szegfűszeg, fahéj ízlés szerint, illetve nagyjából egy centiméter gyömbér apróra reszelve.

Először is hámozzuk meg a hagymát, és szeleteljük fel vékony csíkokra. Vegyünk elő egy nagyobb lábast, tegyük bele a hagymát, a mézet, az olívaolajat, illetve a fűszereket (kivéve a balzsamecetet) és hagyjuk állni az egészet minimum két órán keresztül. Ez az idő elegendő arra, hogy a hagyma levet eresszen, ekkor adjuk hozzá a balzsamecetet, és kis lángon főzzük 40-45 percig, várjuk meg, míg egyet rottyan. Ezután még forrón töltsük bele a tiszta befőttes üvegekbe, zárjuk le, és tegyük két-három napra száraz dunsztba. És már készen is vagyunk, pirítóshoz, sültekhez és grillezett húsokhoz kiváló! 

Zelleres-cukkinis zöldséglekvár

Amire szükségünk lesz: három nagyobb fej zeller, három közepes cukkini, hét evőkanál olívaolaj, 6 közepes gerezd fokhagyma, egy csilipaprika (elhagyható), egy csokor friss petrezselyem, só, bors. Kezdetnek vágjuk fel apróra a cukkinit és a zellert. Főzzük meg sós vízben a zellert, a cukkinit viszont pároljuk meg olívaolajon. Az így megpuhult zöldségeket pépesítsük botmixerrel, majd jöhetnek a fűszerek, ezután keverjük simára.

Adjuk hozzá az apróra vágott csilipaprikát, és a szintén összedarabolt petrezselyemzöldet, főzzük együtt rottíyanásig, majd még forrón töltsük bele a tiszta befőttes üvegekbe, zárjuk le, és mehetnek a száraz dunsztba legalább 2 napra. Az így elkészült zöldséglekvár isteni sültekhez, grillezett húsokhoz.

Répalekvár

Szükségünk lesz egy kilogramm répára, 300 gramm cukorra, egy citrom levére, illetve 3-4 kanál rózsavízre. Először is pucoljuk és mossuk meg a répákat, majd főzzük meg puhára. Miután megpuhult, szűrjük le, és turmixoljuk össze, adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét, és a rózsavizet. Az egészet főzzük 40-45 percig folyamatos kevergetés mellett, akkor lesz jó, amikor már sűrű állagúvá válik, ekkor jöhetnek a tiszta befőttes üvegek, öntsük bele a kész lekvárt, és mehetnek 2 napra száraz dunsztba. Mostani cikkembe ennyi fért bele, ha szeretnétek még több hasonló zöldségreceptet, akkor nincs más dolgotok, mint rányomni az igenre, megfelelő szavazat után érkezem a következő résszel! 

Szeretnétek hasonló recepteket megismerni?

    

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-16

Spárgaszezon: mindent, amit tudnod kell a termesztéséről

Spárga termesztése lépésről lépésre. Eljött a spárgaszezon ideje! Ezért most egy cikkben összefoglaltunk mindent, amit a spárga termesztéséről tudnod kell!

2024-05-15

Ez az 5 legfinomabb paradicsom – még elültetheted a hónapban

Szeretnél a nyáron zamatos paradicsomokat szüretelni? Ezek a legfinomabb paradicsomfajták, amikért az olaszok is oda meg vissza vannak. Így ültesd el őket!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

embrióátültetés (embriótranszplantáció)

jó gen. álományú (genotípus) nőstény állat (donor) megtermékenyült petesejtjéből... Tovább

idegenelés

nemesítési eljárás; a —>fajra v. a—>fajtára jellemző típustól eltérő egyedek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Zöldség