Melyik almából lehet lekvárt csinálni? Almalekvár recept, almalekvár trükkjei, almalekvár főzés praktikák

Almalekvár recept, és néhány hasznos tanács a készítéshez

VN, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Készítsünk együtt mennyeien finom almalekvárt, amit imádni fog az egész család. Nagyon jó szolgálatot tesz majd egész évben palacsinta, gofri sütésnél, de kiváló más süteményekhez is, vagy egy egyszerű pirítóshoz reggelire. Mutatjuk a legfinomabb almalekvár receptjét!

A legjobb almalekvár recept

Miért készítsünk almalekvárt?

Rengeteg almád van otthon, és véletlenül sem szeretnéd megvárni, hogy megromoljanak, de almás pitét meg nem készíthetsz minden nap, és végtelen sok kompót sem hiszed, hogy el fog fogyni? Tudtad, hogy van az oldalon almabor recept is? https://www.agraroldal.hu/almabor-keszitese-hazilag-noe.html Viccet félretéve, lehet, hogy a baracklekvár sokkal népszerűbb, de almából is lehet mennyeien finom lekvárt készíteni, amit aztán egész évben fel elehet használni sütemények töltelékéhez. Mutatunk egy nagyon jó almalekvár receptet, amivel nem tudsz melléfogni! Nem lesz túl bonyolult az egész, nem fog az egész folyamat sokkal több időbe telni, mint egy óra, úgyhogy álljunk is neki! Ez a folyamat sem sokban fog különbözni más lekvár főzési folyamatoktól, de ha még nem vagy gyakorlott akkor is menni fog!

Hozzávalók az almalekvárhoz

  • 1 kg alma
  • fél citrom leve
  • 400 g kristálycukor
  • 1 fahéjrúd
  • 5 szegfűszeg

Az almalekvár elkészítése

Az almalekvár elkészítéséhez először is az almát kell előkészítenünk. Az almát megmossuk, megpucoljuk, majd vékony szeletekre, vagy cikkekre vágjuk tetszés szerint, de lehetőleg egyforma méretűre. Nálunk az 1-1,5 cm-es kockák jöttek be. Ez mehet a lekvárfőző fazékba, majd erre ráfacsarjuk a citrom levét, majd beledobjuk a fahéjrudat, a szegfűszegeket, és rátesszük a cukrot is. Közepes lángra kapcsolunk, és 15-20 percig főzzük időnként megkevergetve. Ezután kivesszük belőle a fűszereket, a fahéjrudat mindenképpen, és ha megtaláljuk a szegfűszegeket is. Ezután leturmixoljuk, de nem az egészet, csak olyan 2/3-át, hogy azért legyenek benne gyümölcsdarabkák is, bár ez ízlés kérdése. Majd fertőtlenített üvegekbe rakjuk a lekvárt, és 5 percre fejtetőre állítjuk. A tartósításhoz egy 1 késhegynyi nátrium-benzoátot is lehet használni.

Melyik alma jó lekvárnak- az almalekvár készítésének titka?

A legjobb lekvár almák sokféle ízt tartalmaznak, leginkább olyan fajták keverését javasoljuk, mint a Pink Lady, Granny Smith és a SweeTango. Ne aggódj, ha ezek közül csak egy van kéznél, vagy éppen teljesen másféle almád van, mindegyik alma nagyszerű önmagában is a lekvár készítéséhez. A pektin nélküli lekvárkészítés titkos összetevője az idő. A gyümölcsnek és a cukornak sok időre van szüksége a főzéshez és besűrítéshez. A hosszan tartó, lassú forralás kivezeti a nedvességet a gyümölcsből, ezzel is segítve a tartósítást és a sűrítést. A gyümölcsök víztartalma is változó, és egyes gyümölcsök hosszabb ideig is lekvároghatnak.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-30

Sorra verik át a vevőket: magyar eperként árulják a külföldi importot

A magyar eper helyett adhatnak vegyszerekkel tartósított, spanyol, olasz, görög szamócát is, amik sokkal rosszabb minőségűek. Mutatjuk, hogyan kerülheted el!

2024-04-29

Így duplázd meg a kajszi termésedet egy kertész tippjeivel

A kajszibarack szinte egyet jelent a nyárral, mégis sokan félnek termeszteni ezt a gyümölcsöt, pedig nem kell, Kósa Dániel kertész tippjeivel bevezetünk téged is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

laza kötés

1. A lapocka izmoltsága és függesztése ált. hiányos, a törzs a lapockaporcok közé süpped... Tovább

hirudin

az orvosi pióca (gyűrűsférgek) nyálmirigyében termelődő, fehérjetermészetű anyag;... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert