Milyen a tökéletes pesto?

AN

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A mediterrán étrendről úgy gondolják, hogy az egyik legegészségesebb a világon. Mivel számos olyan összetevőt tartalmaz, amelyek megakadályozzák a gyulladást a szervezetben, megerősítik a szívet és csökkentik számos krónikus betegség kockázatát is. A pesto az egyik olyan, amely ebben az étrendben gyakran előfordul.

Mi az a pesto?

A „pesto” szó általános kifejezés minden nyers szószra, amelyet az összetevők pépessé zúzásával vagy darálásával készítenek.

Honnan származik?

A pesto gyökerei Genovában, Olaszországban vannak – az olasz „pesto” szó jelentése „dörömbölni vagy összetörni”. Hagyományosan az emberek úgy készítettek pestót, hogy helyi, friss bazsalikomot extraszűz olívaolajjal, Parmigiano-Reggiano sajttal és egyéb hozzávalókkal mozsártörővel törtek össze.

Bár még mindig használhatsz hozzá mozsártörőt, de talán könnyebb a hozzávalókat összekeverni egy konyhai robotgépben vagy turmixgépben.

A tökéletes pesto hozzávalói és elkészítése

A klasszikus pesto, néha pesto Genovese néven, általában a következő összetevőkből készül:

  • 2 csésze friss bazsalikom
  • 2 gerezd friss fokhagyma
  • ½ teáskanál só
  • 3 teáskanál extra szűz olívaolaj
  • 1/3 csésze érlelt parmezán és/vagy pecorino sajt
  • Egy kevés dió vagy fenyőmag
  • Pluszban adhatunk hozzá még 2 teáskanál citromlevet is

Általában tészta ételekhez használják, bár valóban többfunkciós fűszer. A fűszernövények és a fokhagyma finom ízt adnak, a sajt pedig felmelegszik és megolvad a forró ételekben.

Pesto felhasználása

Íme néhány a sokféle felhasználási mód közül:

  • Keverjük át a sült zöldségeket vele
  • Grillezés előtt kenjük rá a csirkére vagy a halra
  • Szendvicsekben is használható
  • Hideg vagy meleg tésztasalátákhoz keverjük hozzá
  • Akár mártásként pizzára is használhatjuk

A pesto fajtái

Az igazi pestót bazsalikomból készítik. De ha nem szereted a bazsalikomot vagy nincs kéznél éppen, semmi gond, készíthetsz pestót más alapanyagokból is. Lényegében bármilyen friss, ízes fűszernövény vagy leveles zöldje megfelel a bazsalikomnak.

Mint például:

  • Spenót
  • Rukkola
  • Bébi kelkáposzta
  • Oregano
  • Petrezselyem
  • Koriander

Ha kreatívkodni szeretnénk, akkor készíthetünk pestót aszalt paradicsomból, olajbogyóból vagy pirított pirospaprikából is.

Variálható hozzávalók

A legtöbb pesto fokhagymát, sót és érlelt sajtot is tartalmaz az ízért; a jó minőségű olívaolaj elengedhetetlen és egy kis dió vagy fenyőmag még extrább ízt ad neki.

Ha otthon készíted, variálhatod ezeket a hozzávalókat. Például kihagyhatod a sajtot, azt is változtathatod, hogy milyen diót használsz hozzá. Ha magmentesen szeretnéd elkészíteni, akkor hagyd ki őket.

A pesto egészségügyi előnyei

A pestonak számos értékes egészségügyi előnye van.

Tele van antioxidánsokkal

Az olyan összetevőknek köszönhetően, mint a bazsalikom és a fokhagyma, a pesto számos antioxidánst tartalmaz. Ez nemcsak az egészség megőrzését segíti elő, hanem megelőzi a súlyos betegségek, például a rák kialakulását is.

Segíthet normalizálni a vérnyomást

A pesto segíthet a vérnyomás normalizálásában is. Ennek oka a benne lévő fenyőmag és fokhagyma, amelyek bizonyítottan segítik az artériák egészségét.

Jó kalciumforrás

A Parmigiano-Reggiano sajt jó kalciumforrás és D-vitamint is tartalmaz, amely nemcsak egészségesen tartja csontjait, hanem segíti a beleknek a vitaminok és ásványi anyagok, például vas, cink és magnézium jobb felszívódásában.

Erősen tartja a szívét

A pesto másik előnye, hogy megerősíti a szívet. Nagy mennyiségű omega-3-tartalmának köszönhetően serkenti a szív megfelelő működését, ami csökkenti a stroke és a szívbetegség kockázatát.

Hátrányok

A dió gyakori allergén. Ha allergiás a diófélékre, feltétlenül ellenőrizze a vásárolt pesto összetevőit, mivel a legtöbb fajta tartalmaz diófélét.

A dióféléket tartalmazó pesto véletlen elfogyasztása életveszélyes reakciót válthat ki azoknál, akik allergiásak a diófélékre.

A másik lehetséges hátrány a pesto fogyasztásával kapcsolatban, az az élelmiszer-eredetű betegségek kockázata. A többi friss élelmiszerhez hasonlóan a friss pesto is – akár házi készítésű, akár az élelmiszerbolt hűtőszekrényéből származik – megromolhat, ha nem megfelelően vagy túl sokáig tárolják.

Mindig légmentesen záródó dobozban tartsd a hűtőszekrényben. Ha egy héten belül nem szeretnéd elhasználni, lefagyaszthathatod. Egy praktikus tipp, hogy egy jégkockatartó segítségével kényelmes adagokra tudod lefagyasztani.

A friss pestoval ellentétben a nem hűtött polcokon árult pesto tartósítószereket tartalmaz. Bontatlan állapotban lehet tárolni a kamrában – csak arra ügyelj, hogy felnyitás után a hűtőszekrényben tárold és körülbelül 2 héten belül használd fel.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

További cikkek ebben a témában
Zöldség

Tovább a Lexikonhoz

illetményföld

a mezőgazdasági vállalatok dolgozói részére - a vonatkozó jogszabályok keretei között -... Tovább

görcsök

akaratlan, erős izom-összehúzódások. Lehetnek rövid ideig tartóak, megszakításokkal... Tovább

Tovább a lexikonra