Az ősz üde színfoltja – Termesszünk díszkáposztát!

Szélesi Ferenc Főkertész, ZH

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ősszel sajnos már csak kevés növényben gyönyörködhetünk, de azért még így is van egy-két szépség, aminek érdemes helyet szorítanunk a kertben. Ilyen például a mostani cikkemben bemutatott díszkáposzta, ami még a késő őszi kertbe is képes friss színt hozni!

A díszkáposzta, az őszi kertek sztárja

Korábbi cikkemben már bemutattam nektek a csarabot és az erikát, most viszont az őszi hónapok harmadik sztárjával fogunk foglalkozni, ami nem más, mint a csodálatosan szép díszkáposzta. Ez a növény ráadásul nem csak mutatós dísze lehet az őszi kertnek, hanem remek vitaminforrás is, ezért mindenképpen ültessünk belőle balkonládába, vagy cserépbe. Én akkor szoktam beszerezni belőle, amikor már szinte teljesen kiürültek a balkonládáim, ugyanis általában ekkor jelennek meg a kertészetekben a színes díszkáposzták, amik nagyon feldobják a hangulatomat. 

A díszkáposzta bemutatása

A díszkáposzta (Brassica oleracea) kétéves növény, tehát az első évében csak leveleket fog hozni, a következő évben viszont már virágot illetve magokat is. Érdemes tudni, hogy a kertészeti árudákban egynyári dísznövényként lehet megkapni, azt viszont nem szokták elmondani, hogy ha betakargatjuk a növényt a tél folyamán, akkor tavasszal újra fejlődésnek fog indulni.

A díszkáposzta 30-40 centiméter magasra nő meg, különlegessége pedig a káposztákhoz hasonlóan a fodros levelekben rejlik, melyek többszínben (fehér, ibolyakék, lila, rózsaszín, zöld) pompáznak ősztől kezdve, jobb esetben egész télen át. A többféle színt annak köszönheti, hogy ősszel, a hideg idő beköszöntével, és a napos órák számának csökkenésével elveszti a levelekből a klorofilt, ami a zöld színt adja, ezért a levelek elszíneződnek – ebből is adódik, hogy akkor színesedik a legszebben, ha a hőmérséklet már jelentősen lecsökken, nagyjából 6-7 Celsius fok alá.

Korábban nem is létezett önálló fajként a díszkáposzta, csupán egy nemesítésnek köszönhetjük a páratlan szépségét. Az alapfaj a közönséges káposzta volt (Brassica oleracea convar. capitata var. alba), ezért a díszkáposzta is ehető! Most pedig nézzük, mit kell tudnunk a díszkáposzta termesztéséről, illetve szaporításáról, a következő oldalon folytatom, érdemes ott is velem tartani! 

Forrás: Fotó: Pixabay


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

További cikkek ebben a témában
Zöldség

Tovább a Lexikonhoz

nyakalt lábtő

oldalról nézve a hirtelen elvékonyodó szárban folytatódó láhtó. Hibás lábalakulás. A... Tovább

önetetők

olyan berendezések, amelyek lehetővé teszik az állatok takarmányozásában a gépesítést,... Tovább

Tovább a lexikonra