Az eperfa bemutatása, minden, ami eperfa, az eperfa

Ismerd meg az eperfát te is

GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Minden az eperfáról

Kártevői

Az amerikai fehér szövőlepke hernyói (is) nagyon szeretik, ez is oka volt annak, hogy az utak mentén teljesen felszámolták a fáit. Védekezés hiányában a kártevők innen indulva a fekete bodzától a csonthéjasokig mindent elpusztítanak.

 

+Érdekességek az eperfáról

Az eperfának két fajtája van: a fehér (Morus alba) és a fekete (Morus nigra) (Morus nigra). A fehér eperfa íze fanyar, édes, a fekete (vagy sötétkék) eperfa viszont illatosabb. A Dunántúlon az eperfát szederfának is nevezik, mivel termése első ránézésre hasonlít a szederre.

A fehér eperfa júniusban és júliusban hozza mézédes fehér, fekete vagy rózsaszínű gyümölcsét. Általában nyersen fogyasztják, de pálinka is készülhet belőle.

Gyakoribb a fekete eper, amely nyár végén érik, és lekvár, gyümölcslé, eperbor vagy pálinka készítésére használható.
A fehér és fekete eper magas ásványi anyag (K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn), vitamin (B2, B3, C-vitamin) és antioxidáns tartalommal rendelkezik.

Az eperfa gyümölcse magas flavonoidtartalommal rendelkezik, mint például a kvercetin, rutin, kempferol és izocercetin, amelyek mind erős antioxidánsok.
Mind a fehér, mind a piros, mind a fekete gyümölcsök magas fenoltartalmúak, amelyek jótékonyan hatnak a szívre. A borostyánháló szerint "a piros és a sötétlila gyümölcsökről ismert, hogy lényegesen nagyobb mennyiségben tartalmaznak antioxidáns vegyi anyagokat".

Forrás: Wikipédia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

71/2006. (IX. 28.) FVM rendelet

a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések... Tovább

Mastlteszt

a klinikailag nem szembetűnő (szubklinikai) tőgygyulladás kimutatására szolgáló reagens,... Tovább

Tovább a lexikonra