Tavaszi befőzés – 8 étel, aminek a befőzését most kell elvégezni!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Bizonyára veled is megesett már, hogy az őszi teendők közepette elfelejtetted befőzni terméseidet, vagy szimplán olyan rengeteg volt belőlük, hogy nem is tudtad, mit kezdj velük. A befőzés azonban nem feltétlenül kell, hogy ősszel történjen! A helyzet az, hogy ezt a feladat gond nélkül átnyúlhat a téli hónapokba is, és akár még tavasszal is foglalkozhatsz vele. Rengeteg termést tartósíthatsz a tavasz folyamán, amivel nem csak időt spórolhatsz meg magadnak a későbbiekben, hanem lehetővé teszik számodra, hogy megőrizd kemény munkád gyümölcseit (és zöldségeit). Cikkünk elején felsorolunk néhány ételt, amelyeket tavasszal is befőzhetsz, majd megosztunk néhány hasznos tippet is ezzel a feladattal kapcsolatba!

Miért érdemes tavasszal befőzni?

A legegyértelműbb ok a tavaszi befőzésre, hogy rengeteg időt spórolhatsz meg vele a következő őszre. Tény, hogy a tél végén és kora tavasszal is sok dolgod van (pl. ilyenkor ülteted el bent a magokat, elkezded kiterelni az állatokat a legelőre, ellenőrzöd a kerti szerszámokat, stb.), de még így sincs közel annyi tennivalód, mint tavasszal, amikor ki kell takarítani a kertet, szüretelni kell a terméseket, és így tovább.

Ha szeretnéd hatékonyabban felhasználni a rendelkezésedre álló időt (amiből bizonyára neked sincs túl sok), akkor ésszerű tavaszra hagyni a befőzés egy részét. Na persze jogosan merül fel ilyenkor a kérdés, hogy hogyan tartsd frissen a terméseket szüretelés után addig, amíg rá nem érsz befőzni őket. Szerencsére többféleképpen is biztosíthatod, hogy terméseid hosszú távon is frissek (vagy majdnem teljesen frissek) maradjanak.

A tavaszi befőzés továbbá jóval olcsóbb mulatság lehet, mint az őszi, hiszen a legtöbb helyen a szezon végén kúsznak fel a befőzéshez szükséges kellékek árai. Habár a befőttesüvegek és gyűrűk többször is újrahasználhatók (persze csak ha nem sérültek), az üvegtetőket és a pektint (hogy csak két példát említsünk) mindig újból meg kell vásárolnod, ha befőzéshez készülsz.

Kertészként bizonyára tudod, hogy vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amik gyors érésüknek köszönhetően már tavasszal is szüretelhetők, így egyáltalán nem kell őszig várnod, hogy kellő mennyiségű befőzhető termést gyűjthess össze kertedből! Nézzük a legjobb tippeket, amire szükséged lesz a tavaszi befőzéshez!

Tavaszi befőzés - Használj szezonális zöldségeket

Fontos, hogy éppen szezonális zöldségeket használj, vagy legalább is olyanokat, amiket éppen a legfrissebb állapotukban tudsz feldolgozni. Ha korábban lefagyasztott terméseket vagy kénytelen használni, akkor nem lesz sok választásod, de ha mégis van lehetőséged rá, használj annyi friss zöldsége, amennyit csak tudsz (és persze szigorúan csak annyit, amennyit a recept megkövetel). Most pedig nézzük, milyen ételeket kell elkészítenünk most, tavasszal, a következő oldalon folytatom! 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Még több cikk

2024-05-02

Itt vannak a legjobb tippek a tökéletes zeller termesztéséhez egy kertésztől

Elhoztuk nektek a legjobb zeller termesztési tippeket, egy kertész tanácsaival, aki elmondja nektek most, hogyan szokta termeszteni tökéletesen a zellert!

2024-04-29

Salátatermesztés mesterfokon: hogyan nevelj egész éven át friss zöldséget a kertedben?

Tanuld meg a salátatermesztés minden trükkjét! Készítsd elő a magtálcát, gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről, és használd ki a természetes védekezés lehetőségeit.

2024-04-29

Így duplázd meg a kajszi termésedet egy kertész tippjeivel

A kajszibarack szinte egyet jelent a nyárral, mégis sokan félnek termeszteni ezt a gyümölcsöt, pedig nem kell, Kósa Dániel kertész tippjeivel bevezetünk téged is!

2024-05-02

Most kell elültetned ezt az ízletes zöldséget: Padlizsán ültetés lépései

A padlizsán egyre népszerűbb hazánkban is, ami nem is véletlen, hiszen megannyi étel remek alapanyaga. Mikor és hogyan kell a padlizsánt elültetni?

2024-04-30

Sorra verik át a vevőket: magyar eperként árulják a külföldi importot

A magyar eper helyett adhatnak vegyszerekkel tartósított, spanyol, olasz, görög szamócát is, amik sokkal rosszabb minőségűek. Mutatjuk, hogyan kerülheted el!

2024-04-29

A legjobb dolog, ami történhet a paradicsommal: ültesd mellé ezeket!

A paradicsom mellé ültetett növények fontosabbak, mint gondolnánk: kertészünk tanácsait követve ültessük ezeket a növényeket a paradicsom mellé a bőséges termésért!

2024-05-02

Egy nagyon különleges virág: A lampionvirág ültetése, és gondozása

Vannak, akik hólyagcseresznyeként vagy ördöglámpásként ismerik. Különlegességét a termést körülvevő élénknarancssárga burka adja. Optimális májusban ültetni.

2024-04-29

Ezeket kell tudnod a méhrajzásról az akácvirágzás idején

Ismerd meg a méhrajzás csodálatos világát az akácvirágzás idején. Értsd meg, miért fontos ez a természeti jelenség a méhészek számára és hogyan kezelik azt.

További cikkek ebben a témában
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Zöldség

Tovább a Lexikonhoz

zsírszükséglet

a zsírokban előf. telítetlen zsírsavakon (—>esszenciális zsírsavak) és kolinon kívül... Tovább

állandó legelő

folyamatosan, váltás nélkül legeltetett gyepterület. Tovább

Tovább a lexikonra