Spórolj minden évben rengeteget - Hozz létre pincekertet!
Mi az a pince?
A pince lényegében egy földalatti tároló helység, amely a téli hónapokban hűvös és nyirkos marad anélkül, hogy bármilyen módon hűteni kellene – „működése” így nem igényel elektromos áramot, vagy más energiaforrást. Egy jól kialakított pince átlaghőmérséklete 7°C körül mozog, páratartalma pedig nagyjából 90%. Persze épp emiatt jó szellőzésre is szüksége van, illetve néhány polcra, amelyeken zöldségeidet és gyümölcseidet tárolhatod.
Mi az a pincekert?
A pincekert egy olyan kert (vagy egy ágyás kertedben), amelybe kifejezetten pincében tárolásra szánt zöldségekkel és gyümölcsökkel ültetsz. Ahhoz, hogy pincekertedből a legtöbbet hozhasd ki, fontos, hogy megfelelő növényeket válogass össze bele. A legfontosabb szempont, hogy olyan zöldségekre és gyümölcsökre lesz szükséged, amelyek hosszú ideig tárolhatók hűvös helyen.
Tippek a pincekert szüreteléséhez
Végezetül, íme néhány hasznos tipp a pincekertben termesztett növények szüreteléséhez. Várd meg, míg lehűl a levegő, és az éjszakák fagyossá válnak, mielőtt elkezdenél szüretelni. Mindig csak a legjobb minőségű terméseket tedd félre tárolásra, mert a sérült zöldségek és gyümölcsök hamar megromlanak – ezeket inkább használd fel minél hamarabb! Az ép termésekkel pedig légy nagyon óvatos, hogy ne sérüljenek meg az tárolás előtti előkészítés során. Sose felejtsd el kiszárítani azokat a terméseket, amik ezt igénylik.
Ne mosd meg a terméseket, miután leszüretelted őket, mert attól idő előtt megrohadnak majd. Használj egy nem túl durva szőrű kefét, hogy lesikáld róluk a földet anélkül, hogy megsértenéd őket. A pincék különböző pontjain más és más hőmérsékletek és páratartalmak uralkodnak, amit fontos figyelembe venned a termések elhelyezésekor. A magasabb pontokon szárazabb, melegebb levegő gyűlik össze (ezért fontos bizonyos terméseket magasabb polcokra helyezni).
Az alacsonyabb részeken nyirkosabb, hűvösebb a levegő, ami az ajtótól távolodva egyre fokozódik (ezért jó pl. a narancsokat a pince leghátsó, legalsó sarkában tartani). Fontos, hogy terméseidet ne helyezd egy kupacba. Többször is olvashattad fentebb a cikkben, hogy hagyj helyet közöttük. Ez azért fontos, mert a sűrűn tartott termések hőt termelnek, amitől gyorsan megromolhatnak.
Időnként ellenőrizd pincédet, hogy időben észrevehesd a rothadó terméseket. Ezeket azonnal el kell távolítani a pincéből, és érdemes alaposan megvizsgálni a közvetlen közelükben tárolt terméseket is (de csak kézmosás után). A rothadás könnyedén továbbterjedhet, és gyorsan tönkre tehet akár egy egész ládányi termést is. A következő oldalon folytatom!
Kép forrása: Wikimédia
