paprika (pogánybors, Capsicum annuum L.)


a —>burgonyafélék családjához tartozó egyéves, fehér virágú, meleg- és vízigényes étkezési és fűszernövény. Húsos falú, üreges bogyótermése értékes, szárítva és őrölve közismert fűszer, csípős ízét a kapszaicin adja. Közép-amerikai eredetű, nálunk a török hódoltság idején terjedt el (törökbors néven). Jelenleg kb. 6 ezer ha-on termesztenek étkezési (zöld-) és 8 ezer ha-on füszer-p.-t; főleg a hagyományos p.-körzetekben (Bács-Kiskun, Békés, Heves, Pest m.). Jelentős A- és C-vitamin- (—>vitaminok), valamint illóolaj- és zsírsavtartalma van. A magról március—április folyaman vetett p.-t fólia alatt v. növényházban hajtatják, a palántákat a fagyok elmúltával ültetik ki. Újabban szokás rögtön helyre vetni; ilyenkor 6—8 kg/ha (5—7 g emt.-ű) magot vetnek sorba. A sortávolság 45—60 cm, a vetési mélység 2 cm. A ha-onkénti tőszám 40—120 ezer. A várható termés étkezési p.-ból 10—25 t/ha, fűszerp.-ból 0,5—0,9 t/ha őrlemény. A betakarítás gépesítése még nem felel meg a minőségi követelményeknek.