lencse (Lens culinaris Medik. ssp. escuienta Mönch.)


a pillangósok családjába tartozó, a Földközi-tenger környékéről ősidők óta elterjedt élelmiszernövény. Egyéves, öntermékenyülo. Gyenge gyökérzete finom, vékony, elhajló, tövétől elágazó, 30-50 cm-es szárat hordoz. Levelei magánosak v. fürtösek. Virágja lila v. fehéres. Hüvelye húsos, rövid, kopasz, benne 1-3 szürkésbarna v. sárgásbarna maggal. A mag mérete szerint nagy- v. tányérmagvú (6-8 mm 0), közepes (4,5-6 mm 0) és kismagvú (3,5-4,5 mm 0) fajtákat különböztetnek meg. Csapadékos, hűvösebb fekvésekben, termékeny talajon, a borsóval azonos módon termesztik, néhol tavaszi árpa támasztónövénnyel. 12 cm-es sortávolságban 40 csíra szükséges 1 fm-re. 0.7—1,7 t/ha lehet a termés, főleg a nedvesség függvényében, csépelni óvatosan kell, mert magja könnyen megrepedezik, töredezik.