foszfon- és foszforsavészter-származék hatóanyagú rovarölő szerek


a foszfonsavészterekben a foszfor három oxigénatom mellett egy vegyértékével szénatomhoz kapcsolódik; ugyanakkor a foszforsavészterekben a foszfort kizárólag oxigénatomok veszik körül. A csoport képviselői régen ismert, ma már hagyományos rovarölő szerek. A triklórfon a gyomron keresztül mérgez, így a rágó kártevők széles skálája ellen alkalmazható nagyüzemekben és házikertekben gyümölcsfélékben, szőlőben, zöldségfélékben, gyógynövénykultúrákban, erdészetben, burgonyában, kalászosokban, kukoricában. Porozószerként, por alakú és folyékony permetezőszerként egyaránt forgalmazzák. A készítmények a hatóanyag-tartalomtól függően méreg v. gyenge méreg jelzésűek. A diklórfosz erős méreg, de gyorsan bomlik. Kontakt hatású növényvédő szer, légzési és gyomor-méregként hat a kártevők széles köre ellen szántóföldön, gyümölcsösben, szőlőben, gombapincében, erdészetben, élelmezés-egészségügyi várakozási ideje, kultúrától függően, 1—17 nap. A mevinfosz egyike a nálunk használt legmérgezőbb szereknek. Kizárólag a nagyüzemek részére kerül forgalomba, oldószere miatt tűz- és robbanásveszélyes. A védőfelszerelésen, gumikesztyűn keresztül is gyorsan felszívódik. Igen hatásos szívó és rágó kártevők ellen gyümölcsösben, zöldségfélékben, szőlőben, szójában, repcében, komlóban, kukoricában, erdészetben és gyógynövénykultúrákban. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 3—5 nap. Hasonlóan mérgező a monokrotofosz, de bomlása lassú, így környezetvédelmi szempontból is veszélyes. Munka-egészségügyi várakozási ideje 8 nap, élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 42—60 nap. Tűz- és robbanásveszélyes. A foszfamidon is erős méreg, különösen a méhekre és madarakra veszélyes. Szisztemikus hatóanyag (szisztemikus hatású növényvédő szerek), hűvös időjárás esetén esetleg fitotoxikus lehet. 50%-os permetezőszerként nagyüzemekben alkalmazzák a legkülönbözőbb kultúrákban, 0,05—0,1%-os per¬metlében. A heptenofosz előnye a gyors bomlás, a kezelt termények, a gyökérzöldség kivételével, a permetezést követő ötödik naptól fogyaszthatók. Gyümölcsösben, zöldségfélékben, lucernában használható fel, de kizárólag csak nagyüzemekben. Halakra veszélyes, tűz- és robbanásveszélyes.