értékmérő tulajdonság


1. (növ.) A vetőmag v. vetőanyag számszerűsíthető külső és belső tulajdonsága, amelyből szaporítási értékére lehet következtetni (csírázóképesség, csírázási erély, tisztaság stb.). 2. (áll.) A gazd. állatok termelése és hasznosítása során fontos szerepet betöltő valamennyi minőségi és mennyiségi tulajdonság. Ezek: 1. termelőképesség: tejelékenység, hús- és zsírtermelő képesség, takarmányhasznosítás, fejl. erély (növekedési erély), koraérés, erőtermelés, gyapjútermelés, tojástermelés; 2. termékenység, szaporaság; 3, vérmérséklet, természet, jó és rossz szokások; 4. szellemi és ösztönszerű képességek; 5. igényesség, igénytelenség; 6. alkat; 7. egészség. Az értékmérő tulajdonságot a törzskönyvekben (törzskönyvezés) is rögzítik.