alkoholok


az oxigéntartalmú szénvegyületek csoportjába tartozó vegyületek, funkciós csoportjuk a hidroxilcsoport, amely telített szénatomhoz kapcsolódik. A hidroxilcsoport helyzete alapján az a. lehetnek: elsőrendű v. primer a., a hidroxilcsoport a lánc végi szénatomhoz kapcsolódik (—CH2—OH), ezek enyhe oxidációval ->aldehidekké alakíthatók; másodrendű v. szekunder a., a hidroxilcsoport láncközi szénatomhoz kapcsolódik (—CH—OH), ezek enyhe oxidációval ->ketonokká alakulnak; harmadrendű v. tercier a., a hidroxilcsoportjuk láncelágazódás helyére kapcsolódik, ezek az első- és a másodrendű a.-hoz hasonlóan enyhe oxidálószerekkel nem oxidálhatók. A molekulában levő OH-csoportok száma szerint vannak egy-, két-, háromértékű a. A kis szénatomszámú a. vízben jól oldódnak, mert az alkohol- és a vízmolekulák beépülnek egymás hidrogénkötés-rendszerébe (->kémiai kötés); egyik jellemző reakciójuk, hogy fémnátriummal a hidroxilcsoport hidrogénje felszabadítható. Egyértékű, elsőrendű alkohol a metanol v. metil-alkohol (faszesz); régen a fa száraz lepárlásával állították elő, ma katalizátor mellett szén-monoxidból és hidrogénből gyártják. Igen mérgező, már viszonylag kis mennyiségben is súlyos tüneteket (görcsöket, hidegrázást), vakságot, sőt halált okozhat. Jó oldószer, és sok egyszerű szénvegyület előállításának alapanyaga. Az etanol v. etil-alkohol (borszesz): szeszes italok alakjában ősidők óta ismert alkohol; legnagyobb mennyiségben cukortartalmú gyümölcslevek (pl. must) erjesztésével (->alkoholos erjedés) állítják elő. ->Mikroorganizmusok közreműködésével lejátszódó folyamat, ezért az erjesztésben keletkező vizes alkohololdat legfeljebb 15—20%-os eta-noltartalmú, mert nagyobb koncentrációban a mikroorganizmusokat az alkohol elpusztítja. A tömény etanolt lepárlással állítják elő, így 96%-os töménységű alkoholt lehet készíteni; az ennél töményebb, tiszta, ún. abszolút alkoholt vízelvonó szerekkel készítik. Szintézissel is előállítható ->etilénből v. acetilénből (->alkinek). Ip. célokra, a gyógyászatban oldószerként v. fertőtlenítőszerként használják. Az ip. célokra forgalomba hozott etanolt kellemetlen szagú vegyületekkel (pl. piridinnel ->heterociklusos vegyületek) keverik, denaturálják, ez emberi fogyasztásra alkalmatlan. Az emberi szervezetre káros, a májat és az idegrendszert károsítja. A kétértékű a.-hoz tartozik a glikol, édes ízű, fagyálló folyadék, mérgező; háromértékű alkohol a glicerin, a ->neutrális zsíroknak, a —>foszfatidoknak és az ->olajoknak alkotója, robbanószereket és ->műanyagokat is készítenek belőle.